Regeringen peger på Danmarks to første EU-forsvarsprojekter

Et projekt om udsendelse af cybereksperter til lande, der udsættes for cyberangreb, og et projekt om militær mobilitet, bør være de to første såkaldte PESCO-projekter Danmark deltager i, nu hvor det med afskaffelsen af forsvarsforbeholdet er blevet muligt for Danmark at deltage i EU's forsvarssamarbejde. Det mener regeringen.

Foto: Colourbox
Andreas Krog

Den 1. juli 2022 blev det danske EU-forsvarsforbehold formelt ophævet. Det betyder, at Danmark nu har mulighed for at deltage fuldt ud i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar. 

Regeringen vil nu fremsætte forslag til folketingsbeslutning om dansk deltagelse i EU’s såkaldte Permanente Strukturerede Samarbejde på forsvarsområdet (PESCO) og Det Europæiske Forsvarsagentur (EDA).

Regeringen har dog allerede besluttet sig for de to første PESCO-projekter, som den mener, at Danmark bør deltage i. Det fremgår af en skriftlig orientering som forsvarsminister Morten Bødskov (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod sendte til Folketingets europaudvalg i slutningen af september. 

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00