Europa opruster til informationskrig mod Kina og Rusland om covidkrisen

INTERVIEW: Vi skal ikke selv lave ”propaganda” for at standse ”beskidte løgne” udefra, forsikrer EU-Kommissionens næstformand for demokrati, Vera Jourova. Men Europa skal kræve mere af de sociale medier og styrke kampen mod ”massiv desinformation”.

Både kineserne og russerne udnytter coronakrisen til at underminere borgernes tillid til de europæiske demokratier, lyder anklagen fra demokrati-kommissær Vera Jourova.
Både kineserne og russerne udnytter coronakrisen til at underminere borgernes tillid til de europæiske demokratier, lyder anklagen fra demokrati-kommissær Vera Jourova. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Har du set historier, der anklager ’svage’ vestlige regeringer for at være ligeglade med borgerne – eller endnu værre, at de ligefrem selv har udviklet coronavirussen covid-19? Har du hørt om, at det måske er udviklingen af 5G-mobilnetværk, der har skabt pandemien? Eller hvad med den der om, at man bare skal drikke blegemiddel for at beskytte sig?

Den sidstnævnte skrøne var det ikke kun Donald Trump, der hoppede på. Faktisk konstaterede belgiske sundhedsmyndigheder en stigning på 15 procent i forgiftninger med blegemiddel på grund af den falske information på internettets sociale medier.

Disse historier bliver brugt af EU-Kommissionen som eksempler på en ”massiv bølge” af samfundsskadelig og i nogle tilfælde også sundhedsfarlig falsk information. Historier, som ifølge EU primært bliver spredt ud over Europa af aktører i Rusland og nu også Kina.

”Russerne har længe spredt falsk information i Europa. Nu prøver kineserne så at vinde en kamp om det narrativ, der er om covid-krisen,” siger EU-Kommissionens næstformand med ansvar for demokratiske værdier og åbenhed, Vera Jourova, til Altinget:

Vi står i en krise, vi aldrig tidligere har set. Det er meget vigtigt, at borgerne kan bevare deres tillid til de demokratiske institutioner og til den information, som de får fra dem.

Vera Jourova, Næstformand for demokratiske værdier og åbenhed, EU-Kommissionen

”EU bliver fremstillet som en svag struktur, der ikke kan beskytte egne borgere mod sygdommen. Formålet er at skabe usikkerhed om vores demokratiske system og underminere tilliden til vores institutioner.”

Lad ikke de andre styre historien
Udviklingen får nu Kommissionen til at annoncere en større satsning på at dæmme op for ”propaganda” fra omverdenen, blandt andet gennem en kampagne af strategisk modkommunikation og tæt samarbejde med store sociale medieplatforme som Twitter, Facebook og YouTube.

”Vi står i en krise, vi aldrig tidligere har set. Det er meget vigtigt, at borgerne kan bevare deres tillid til de demokratiske institutioner og til den information, som de får fra dem,” siger Jourova.

”Med disse planer ønsker vi at indskrænke pladsen til desinformation. Hvis vi er inaktive eller passive, så lader vi bare alle andre om at bruge den plads. Det har vi ikke råd til. Det kan vi tydeligt se i øjeblikket,” siger kommissæren i et fælles interview med Altinget og tre andre europæiske medier.

Vera Jourova understreger, at hun som tjekkisk borger selv engang har levet under censur og et statsstyret ”sandhedsministerium”. Den slags vil hun aldrig kunne støtte fra EU’s side, siger hun.

”Vi kommer ikke til at besvare beskidte løgne og propaganda ved at tage de samme metoder i brug selv. Men samtidig er jeg nødt til at sige, at hvis vi ikke leverer tilstrækkelig faktuel og præcis information, så overlader vi banen til de andre,” siger Jourova.

Mere støtte til uafhængige medier
Sammen med EU’s udenrigschef, spanieren Josep Borrell, præsenterede næstformand Vera Jourova onsdag en politisk erklæring. Den baner vejen for egentlige lovpakker om den digitale sektor og beskyttelsen af Europas demokratiske samfund, som kommer til efteråret.

De europæiske institutioner har i de seneste år skabt et informationsmæssigt kriseberedskab. Nu ønsker Kommissionen at styrke det i lyset af covid-krisen – blandt andet i samarbejde med Verdenssundhedsorganisationen WHO, G7, Nato og andre internationale organisationer.

EU vil samtidig øge støtten til uafhængige medier og faktatjekkende organisationer både inden for og uden for Unionens grænser. Og så vil EU gå et skridt videre i det spirende samarbejde med de store private platforme på de sociale medier.

Vera Jourova roser internetgiganterne for det samarbejde og samfundssind, de allerede har udvist.

Trump og alle andre skal faktatjekkes
For eksempel har Twitter i løbet af coronakrisen undersøgt over 3,4 millioner mistænkelige konti med covid-information, mens Facebook og Instagram har dirigeret over 2 milliarder brugere i retning af troværdige oplysninger hos blandt andet WHO.

YouTube (ejet af Google) har undersøgt over 100.000 videoer med potentielt farlig corona-information og fjernet omkring 15.000 af videoerne.

Men det er ikke nok for EU-Kommissionen, som nu opfordrer alle de store platforme til frivilligt at levere månedlige rapporter om deres aktivitet i kampen mod desinformation.

”Vi ønsker ikke alene information og rapporter fra platformene. Det er allerede i gang. Vi vil have dem til at tjekke de faktuelle oplysninger, de viderebringer. Vi ønsker, at platformene fremmer korrekte oplysninger fra sundhedsmyndighederne, hvorimod de skal fjerne de falske og sundhedsfarlige oplysninger,” siger Vera Jourova.

Derfor støtter hun også Twitters beslutning om at sætte advarsler på nogle voldsomme og misinformerende tweets fra den amerikanske præsident, Donald Trump.

”Twitters faktuelle tjek og markering af falsk information er noget, vi støtter. Deres fremgangsmåde ligner meget det, vi anbefaler som vejen til at mindske desinformationens gennemslagskraft. Vi ønsker ikke censur, men forklaring og advarsel,” siger kommissæren.

Angreb for at ødelægge vores samfund
Kommissionens næstformand med ansvar for demokrati og retssamfund siger det ligeud: Europas demokratiske samfund og samarbejdet mellem dem er efter hendes opfattelse under ”systematisk angreb” udefra.

”Nogle udenlandske aktører er ikke tilpas ved, at Den Europæiske Union fungerer godt som et samarbejde mellem stater,” siger Vera Jourova.

”Især Rusland benytter propaganda til at skade vores stabilitet og vores demokrati. De producerer en målrettet desinformation, som i denne tid særligt udnytter den angst og utryghed, som covid-19 skaber hos folk. Nu ser vi så også i stigende grad den slags propaganda fra Kina,” siger hun:

”Jeg taler ikke her om fake news, der bliver spredt tilfældigt af nogle mennesker. Jeg taler om bevidst desinformation med det formål at ødelægge vores samfund i Europa.”

Kommissær Jourova erkender, at hun ikke har beviser for, at de øverste magthavere i Rusland og Kina står bag angrebene. Men både EU og Nato ved, at de bliver sat i gang med Moskvas og Beijings ”viden og velsignelse”, siger hun:

”Det er ikke altid let at identificere dem, der producerer denne desinformation. Hvilke mellemmænd og stedfortrædere der bliver brugt i Europa. Men der er mange, der er villige.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Josep Borrell Fontelles

Vicepræsident, EU-Kommissionen

Vera Jourová

Næstformand, EU-Kommissionen (værdier og gennemsigtighed)
cand.jur. (Charles Uni. 2012)