Analyse af 
Andreas Krog

Farvel til forbehold giver Forsvaret mere at gabe over

Uden forsvarsforbeholdet skal Forsvaret i fremtiden både kunne tage på militære EU-ekspeditioner langt væk hjemmefra og forsvare Kongeriget og Nato's territorium. Det kræver, at politikerne er parate til at indrette Forsvaret, så det kan gabe over begge dele.

Danske soldater på patrulje i Helmand-provinsen i Afghanistan i 2007.
Danske soldater på patrulje i Helmand-provinsen i Afghanistan i 2007.Foto: Jesper Rømer / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Fra territorialforsvar til ekspeditionsforsvar og tilbage til territorialforsvar. Det er groft sagt den rejse, som det danske forsvar har været på siden afslutningen af Den Kolde Krig.

Fra at skulle forsvare dansk territorium mod invasion fra Warszawapagten. Til at skulle drage på ekspeditioner under fjerne himmelstrøg for at kæmpe for vestlige værdier. Og tilbage til igen at skulle forsvare territorium, sådan som vi ser det i disse uger ved Nato's østlige flanke, hvor op mod 1.000 danske soldater har taget opstilling.

Afslutningen af den vestlige militære tilstedeværelse i Afghanistan og det stærkt forværrede forhold mellem Nato-landene og Rusland har gjort, at der på Christiansborg er bred politisk enighed om, at en styrkelse af det danske forsvars evner ud i territorialforsvar bliver central i det kommende forsvarsforlig.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00