Analyse af 
Andreas Krog

Hellere lukke Nato's huller end finde flere penge til Forsvaret

ANALYSE: Regeringen tvivler, på at Danmarks forsvarsbudget om ti år vil være så stort, som USA forventer, det er om fem år. Derfor kommer Danmark til at lukke Nato-huller i mange år endnu.

De danske soldater fra den nuværende træningsmission i Irak markerer flagdagen 5. september.
De danske soldater fra den nuværende træningsmission i Irak markerer flagdagen 5. september.Foto: Hold 10 / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Det kom ikke som den store overraskelse, at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) havde en besked om, at regeringen vil udsende et hold danske soldater til en Nato-mission i Irak med i tasken, da de tirsdag formiddag mødtes med Det Udenrigspolitiske Nævn.

For når statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag og onsdag i næste uge i London deltager i sit første Nato-topmøde side om side med blandt andre USA's Donald Trump, så er det Danmarks villighed til at overtage ledelsen af Nato's træningsmission i Irak i slutningen af 2020, som skal gøre et svært Nato-topmøde lidt nemmere at komme igennem for den danske statsminister. 

Ti år ude i fremtiden
Trumps forsvarsminister, Mark Esper, gjorde det allerede i oktober klart, at USA forventede, at de øvrige Nato-lande ved topmødet i London kunne fremlægge en plan for, hvordan de vil nå det mål om i 2024 at bruge 2 procent af bruttonationalproduktet på forsvar, sådan som Nato-landene i 2014 lovede hinanden, at de ville arbejde hen imod at nå i 2024.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00