Debat

Lektor: Georgien har foretaget et politisk kursskifte væk fra EU og Ukraine

Georgiens ledende parti er slået ind på en politisk kurs, der stik mod den georgiske befolknings ønsker fører væk fra EU og desuden mod et nulpunkt i forholdet til Ukraine, der ellers har været Georgiens strategiske allierede over for Rusland, skriver Jakob Matthiesen.

<div>Alt tyder på, at den tidligere georgiske premierminister Bidzina Ivanishvili er drivkraften bag den aktuelle udenrigspolitiske kurs i Georgien, skriver Jakob Matthiesen.<br></div>
Alt tyder på, at den tidligere georgiske premierminister Bidzina Ivanishvili er drivkraften bag den aktuelle udenrigspolitiske kurs i Georgien, skriver Jakob Matthiesen.
Foto: David Mdzinarishvili/Reuters/Ritzau Scanpix
Jakob Matthiesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Georgien har den hårde skæbne tilfælles med Ukraine, at Rusland betragter landet som sin interessesfære. De har også det til fælles, at en del af landet er besat af Rusland. For Georgiens vedkommende siden 2008, hvor Georgien tabte en lynkrig med Rusland om de autonome republikker Abkhasien og Sydossetien, som i realiteten er russiske lydstater. For Ukraines vedkommende siden russiske tropper i 2014 satte sig på Donbass og Krim og igangsatte en krig, som Rusland som bekendt eskalerede til en generel invasion i februar i år.

Georgien og Ukraine har i mange år stået sammen i en proeuropæisk alliance mod Rusland. Georgien har tiltrådt internationale finansielle sanktioner mod Rusland som følge af angrebet på Ukraine. Begge lande ønsker optagelse i Nato, og begge lande afleverede i marts 2022 ansøgninger om at blive medlemmer af EU. Men noget nyt er ved at ske. Alliancen med Ukraine knirker, og Georgiens medlemskab af EU er nu betydeligere længere væk, end det var tidligere på året.

Kritik fra EU

I modsætning til Ukraine er det ikke lykkedes Georgien at komme på kandidatlisten til EU. Det skyldes blandt andet, at medier og journalister, der kritiserer styret, bliver chikaneret, og at domstolene bliver brugt af det regerende parti, Georgiens Drøm, til at undertrykke politiske modstandere.

9. juni vedtog EU-parlamentet en resolution, der kritiserede manglen på pressefrihed i Georgien og fængslingen af politiske modstandere og kritiske journalister. Et tydeligt signal fra EU om, at der skal ske markante ændringer, hvis landet skal på kandidatlisten.

Der er ikke tegn på, at de georgiske magthavere har tænkt sig at leve op til EU’s optagelseskrav

Jakob Matthiesen
Lektor, Københavns Professionshøjskole

Og hvordan har den georgiske regering så reageret på denne kritiske udmelding fra det EU, som Georgien gerne vil være medlem af?

Det har regeringen blandt andet gjort ved at forlænge fængslingen af den regeringskritiske georgiske tv-journalist Nika Gvaramia, hvilket er blevet kritiseret af Amnesty International, og ved fortsat at holde Georgiens ekspræsident Mikheil Saakashvili indespærret.

Sidstnævnte i en sag, der ifølge både EU og USA er grundløs, men handler om, at Saakashvili reelt er en politisk trussel mod regeringens magt i et mere og mere polariseret Georgien.

Det er ikke ligefrem tegn på, at de georgiske magthavere har tænkt sig at leve op til EU’s optagelseskrav om uafhængige domstole, et velfungerende demokrati og en fri presse. Snarere et signal om det modsatte. Og det på trods af store demonstrationer hen over sommeren for netop demokrati og pressefrihed. Og på trods af, at mere end 80 procent af befolkningen ønsker medlemskab af EU, og at over 70 procent af befolkningen ønsker at blive en del af NATO.

Kritik fra Ukraine

Hidtil har Georgien og Ukraine været en slags allierede mod deres russiske nabo, og Georgien har også udtrykt opbakning til Ukraines kamp mod Ruslands angreb. Men det er bare ikke nok, mener Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

19. oktober underskrev Zelenskyj et dekret med økonomiske sanktioner rettet mod Bidzina Ivanishvili, grundlæggeren af det regerende parti, Georgiens Drøm. Det er således ikke Georgien som sådan, Ukraine kritiserer, men de kræfter i Georgien, der ifølge Ukraine har alt for tætte bånd til Kreml, og som derfor ikke gør nok for at komme Ukraine til undsætning.

Georgien ville ved en militær konfrontation med Rusland ikke kunne regne med samme opbakning fra Europa og USA, som Ukraine får

Jakob Matthiesen
Lektor, Københavns Professionshøjskole

Ukraines sanktioner mod Ivanishvili har efterfølgende udløst skarpe protester fra Georgiens regering, som hævder, at Ukraine i virkeligheden forsøger at presse Georgien til at angribe russiske baser i Abkhasien og Sydossetien, og derved åbne en såkaldt ”anden front”.

Et angreb, der ville svække Rusland og dermed aflaste det militære pres på Ukraine. Det ville tydeligvis være til militær fordel for Ukraine og for den optimistisk sindede også en georgisk chance for at vinde de tabte landområder tilbage, nu hvor Ruslands militære kræfter er optaget andetsteds.

Men det kunne også blive en endnu større katastrofe, end den Georgien allerede lever med, nemlig at Abkhasien og Sydossetien er tabt land for Georgien. Især fordi Georgien ved en militær konfrontation med Rusland ikke kan regne med samme opbakning fra Europa og USA, som den Ukraine får.

Læs også

Ivanishvili viser vejen væk fra EU og Nato

Ukraines sanktionsunderstøttede udskamning af den diskret magtfulde Ivanishvili er ikke et vildskud. Når årsagen til Georgiens aktuelle udenrigspolitiske kurs skal findes – også den, der peger væk fra EU – peger pilen på den 66-årige oligark Bidzina Ivanishvili, som grundlagde det regerende parti, Georgiens Drøm, i 2012, og som siden har trukket sig ud af politik, men som stadig har stor, men nu uformel, indflydelse på Georgisk politik.

Ivanishvili er da også blevet hårdt kritiseret af EU. I resolutionen fra EU-parlamentet fra 9. juni nævnes Ivanshvili for sin skadelige indflydelse på Georgiens politiske liv, som i resolutionen kædes sammen med hans personlige og økonomiske forbindelser til Kreml.

Og som om det ikke kunne være nok, lykkedes det i sommer Ivanishvili at trække den georgiske regering ind i en sag, som har skabt bekymring i NATO.

Det ligner, at den georgiske regerings plan er at fortsætte med at beskylde både Ukraine og USA for illegitimt at presse landet til at føre krig mod Rusland

Jakob Matthiesen
Lektor, Københavns Professionshøjskole

Omdrejningspunktet for denne sag var også fortællingen om andre landes pres for, at Georgien skulle åbne en ”anden front” mod Rusland. Men denne gang var det USA, som ledende medlemmer af Georgiens Drøm kastede beskyldningen mod.

Georgiens premierminister, Irakli Garibashvili, påstod blandt andet, at USA’s ambassadør i Georgien, Kelly Degnan, havde lagt pres på Ivanishvili for at få ham til at bruge sin indflydelse til at få Georgien til at angribe russiske baser i Abkhasien og Sydossetien. Det skulle være sket ved, påstod Garibashvili, at Degnan ved at møde havde truet med at standse udbetalinger af penge, som Ivanishvili havde til gode hos Credit Suisse.  

Sagen skabte decideret dårlig transatlantisk stemning, fordi disse beskyldninger ikke blev diplomatisk forsøgt afbøjet, men tværtimod blev gentaget og skærpet af toppolitikere fra den georgiske regering. Hvis formålet var at forlænge udsigten til et fremtidigt Nato-medlemskab, må man sige, at projektet lykkedes. Dermed passer denne sag ind i en tendens, hvor Georgien markant vender ryggen til tidligere vestlige støtter. Det ligner, at planen er at fortsætte med at gøre det, som EU kritiserer, og at beskylde både Ukraine og USA for illegitimt at presse landet til en krig med Rusland, som de fleste mener vil være fatal for Georgien.

Spørgsmålet er, hvor denne udenrigspolitiske kurs fører Georgien hen. Rusland kan være tilfreds med den vej tingene lige nu går i Georgien, men det er befolkningen næppe. Selv om Georgiens Drøm fører en hård undertrykkende praksis mod både oppositionen og den kritiske presse, så kan det blive svært i længden at modstå presset fra en befolkning, der er mere orienteret mod Vesten end de nuværende magthavere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Matthiesen

Lektor, Københavns Professionshøjskole (UCC)
Cand.mag. i litteraturvidenskab og oldtidskundskab

0:000:00