Debat

Medlemmer af EU-Parlamentet: EU skal indse og undersøge Tyrkiets mulige brug af kemiske våben

Ny rapport rejser spørgsmål om, hvorvidt Tyrkiet er skyldig i brug af kemiske midler. EU-institutionerne og EU-landende bør straks iværksætte en undersøgelse, siger Nikolaj Villumsen og Malin Björg. 

Spørgsmålet der nu stilles i Bruxelles er: Hvad gør vi, når et land der står på EU's liste over ansøgerlande, er under seriøs mistanke for at have brugt kemiske våben - stik imod international lov og ret? Skriver Nikolaj Villumsen og Malin Björg. 
Spørgsmålet der nu stilles i Bruxelles er: Hvad gør vi, når et land der står på EU's liste over ansøgerlande, er under seriøs mistanke for at have brugt kemiske våben - stik imod international lov og ret? Skriver Nikolaj Villumsen og Malin Björg. Foto: Europa-Parlamentet
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I forbindelse med de forskellige lande, der har ansøgerstatus til EU, bliver mangt og meget debatteret. Fra hvor meget deres lovgivning afviger fra EU-retten til korruption og retsstatstilstanden. 

Ét af de emner, man normalt ikke forbinder med disse diskussioner, er nu på dagsordenen, og det afkræver klare svar fra hele EU-systemet herunder også regeringerne i medlemslandene. 

Spørgsmålet der nu stilles i Bruxelles er: Hvad gør vi, når et land, der står på EU's liste over ansøgerlande, er under seriøs mistanke for at have brugt kemiske våben - stik imod international lov og ret? 

På sin vis er det ikke helt nyt, for der har længe været rygter og beskyldninger om, at tyrkiske styrker gentagne gange har brugt kemiske våben mod kurderne. Den slags alvorlige beskyldninger har Tyrkiet og dets venner dog hidtil haft held til mest at slå hen.

Rapporten underbygger rygterne

En ny international rapport, kan dog ændre ved det. Rapporten er fra den Nobelprisvindende organisation International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW), og den rejser ganske alvorlige spørgsmål om, i hvilket omfang Tyrkiet er skyldig i ulovlig brug af forskellige kemiske midler i kampsituationer. 

Udarbejdet af to af organisationens eksperter, fra henholdsvis Tyskland og Schweiz, baserer rapporten sig på en efterforskningsmission til det nordlige Irak, der blev foretaget i september 2022. 

EU har længe stiltiende accepteret, at Tyrkiet blev mere og mere autoritært og i stigende grad har undertrykt sine mindretal - herunder kurderne. Det har været en forkert strategi. 

Nikolaj Villumsen og Malin Björk
Medlem af EU-Parlamentet for Enhedslisten (Danmark) og medlem af EU-Parlamentet for Vänsterpartiet (Sverige)

 
Rapporten fra IPPNWs har den lange titel: "Krænker Tyrkiet konventionen om kemiske våben? En uafhængig undersøgelse af mulige krænkelser af konventionen om kemiske våben i Nordirak er et presserende behov." Ganske som titlen antyder, er den foruroligende læsning på en række punkter: 

Først og fremmest er der det, at kurdiske krigere længe har sagt, at de har mistanke om, hvad der nok bedst kan beskrives som tyrkiske styrkers systematiske brug af kemiske våben i det nordlige Irak. Det præcise omfang er, som IPPNW rapporten også pointerer det, svært at fastslå, hvorfor yderligere undersøgelser er nødvendige. 
 
For et andet beskriver rapporten, hvordan det også er muligt, at tyrkiske soldater bevidst har forberedt klorgas og derefter pumpet den ind i huler, hvor kurdiske krigere gemte sig. Dette vil, hvis det er rigtigt være en klokkeklar krigsforbrydelse. Derfor bør de naturligvis enten be- eller afkræftes hurtigst muligt.  
 
For det tredje dokumenterer rapporten, hvordan den tyrkiske forsvarsminister allerede i 2021 offentligt indrømmede, at Tyrkiet havde brugt kemiske midler i kampoperationer - hvilket er en klokkeklar overtrædelser af international lov og af Tyrkiets forpligtigelser.  
 
Det siger sig selv, at hvert enkelt af disse punkter bør undersøges hurtigt og troværdigt af det internationale samfund. Det bør EU spille en aktiv rolle i.  

Europa kan ikke forblive tavs 

Det er værd at huske på, at normalt er alene mistanken om mulig brug af kemiske våben noget, der fører til strenge advarselsord om alvorlige konsekvenser. Bland andet af den årsag vil det være et underligt signal at sende til resten af verden, hvis man vælger at ignorere det. 
 
Derfor bør EU-institutionerne og EU-landene også med det samme tage initiativ til enten selv at undersøge påstandene, eller til at få det internationale samfund til at gøre det. Det kunne ske ved at anmode Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) om at udsende en efterforskningsmission. Med fordel kunne dette kombineres med at få FN involveret.

Der har længe været rygter og beskyldninger om, at tyrkiske styrker gentagne gange har brugt kemiske våben mod kurderne

Nikolaj Villumsen og Malin Björk
Medlem af EU-Parlamentet for Enhedslisten (Danmark) og medlem af EU-Parlamentet for Vänsterpartiet (Sverige)

Samtidigt bør EU-landende allerede tage hul på en alvorlige diskussion: Hvad stiller vi op, hvis et EU-ansøgerland rent faktisk har brugt - og måske fortsætter med at bruge - kemiske våben? Og hvis svaret her er 'ingenting', så er en af konsekvenserne, at resten af verden kan grine af EU, næste gang man vil påpege noget.

En anden konsekvens er langt mere tragisk - nemlig den, at kurdere risikerer, at de fortsætter med at blive slået ihjel af kemiske midler.  

Noget tyder på, at skoen trykker 

Der er mere end 'blot' den internationale rapport, der tyder på, at den kemiske våbensko trykker for Tyrkiet. Erdogans regime i Ankara har nemlig arresteret Sebnem Korur Fincanci, der leder den ​​Tyrkiets lægeforening. Hun sigtes nu for at sprede terroristpropaganda. Det gør hun, fordi hun offentligt har opfordret til at undersøge påstandene om, den tyrkiske hær har brugt kemiske våben.  
 
EU har længe stiltiende accepteret, at Tyrkiet blev mere og mere autoritært og i stigende grad har undertrykt sine mindretal - herunder kurderne. Det har været en forkert strategi. Vi håber, at man ikke også vil vælge at lukke øjnene overfor den mulige brug af kemiske våben. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

0:000:00