Nato's sande styrke til debat i Vilnius

Er Nato's tilstedeværelse stærk nok på alliancens østlige flanke? Og hvordan sikrer alliancen stabil produktion af våben og ammunition til Ukraine? Det bliver nogle af emnerne på Nato-topmødet i Vilnius i juli, vurderer to internationale eksperter. Ét emne er dog sandsynligvis for kontroversielt.

Foto: Nato
Andreas Krog

Konsekvenserne af Ruslands angreb på Ukraine og den igangværende krig i Ukraine vil fylde mest på dagsordenen, når de 31 Nato-landes stats- og regeringsledere den 11. og 12. juli mødes til topmøde i Litauens hovedstad Vilnius.

Topmødet giver eksempelvis statslederne en anledning til at evaluere, hvor gode landene har været til at implementere de ting, som blev vedtaget på det forrige topmøde i Madrid i slutningen af juni sidste år - fire måneder efter Ruslands angreb på Ukraine.

”På visse områder performer adskillige lande ikke så godt, som man havde kunnet håbe - og som de er nødt til,” påpeger Alexander Vershbow, der er tidligere amerikansk ambassadør til blandt andet Nato og Rusland samt vicegeneralsekretær i Nato fra 2012 til 2016. I dag er han tilknyttet tænketanken Atlantic Council.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00