Nordsølande vil øge sikkerheden på havbunden: ”Der skal ikke megen fantasi til at forestille sig, hvor hurtigt man kan lamme Europa”

Ni lande skruer op for vindambitionerne i Nordsøen og lover mere samarbejde for at undgå at blive sårbare over for sabotage og spionage.

Landene i Nordsøen skal tage truslen mod deres infrastruktur meget alvorligt, lød det fra topmødets vært, Belgiens premierminister, Alexander De Croo (i midten).
Landene i Nordsøen skal tage truslen mod deres infrastruktur meget alvorligt, lød det fra topmødets vært, Belgiens premierminister, Alexander De Croo (i midten).Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

OOSTENDE: Lederne fra ni europæiske lande med store vindambitioner forpligter sig nu til at øge sikkerheden omkring de mange søkabler, rørledninger og vindmølleparker, der allerede nu og i endnu højere grad i fremtiden kommer til at ligge i deres farvande i Nordsøen og Atlanterhavet.

Det øgede fokus skal ses i lyset af sidste års sprængninger af Nord Stream-gasrørledningerne i Østersøen tæt på Bornholm. Oveni kommer, at nordiske tv-stationer i fællesskab i sidste uge afdækkede, hvordan russiske forskningsskibe med heftigt overvågningsudstyr ombord er blevet observeret i færd med det, der ligner en kortlægning af den følsomme infrastruktur ud for flere af landenes kyster.

Statsminister Mette Frederiksen (S) tager truslen alvorligt.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00