Norsk forsvarsminister om forlig: "Det bliver krævende, men vi kan klare det"

"Pendulet har svunget for meget," siger forsvarsminister Bjørn Arild Gram, der mener, at han nu må rette op på det norske forsvar efter en lang årrække med nedprioriteringer.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og Erna Solberg (H) mødtes til forsvarspolitisk debat 4. august. ”Pendulet er svunget for langt,” sagde Gram i retning af Solberg, der til gengæld mente, at forsvaret i Norge voksede markant i hendes regeringstid.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og Erna Solberg (H) mødtes til forsvarspolitisk debat 4. august. ”Pendulet er svunget for langt,” sagde Gram i retning af Solberg, der til gengæld mente, at forsvaret i Norge voksede markant i hendes regeringstid.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Veslemøy Hedvig Østrem

På den konservative partileder Erna Solbergs femdagestur fra Kristiansand til Oslo var turen kommet til den norske by Notodden fredag 4. august.

Scenen var sat for valgkampens første forsvarspolitiske debat, da Notodden Blues Festival inviterede til erhvervsseminar. Og placeringen og temaet var ikke tilfældigt: Notodden huser virksomheder som Berget, der med sine 120 ansatte er underleverandør til blandt andet teknologivirksomheden Kongsberg.

Og hele forsvarsindustrien oplever i øjeblikket et stort behov for kvalificeret arbejdskraft – men oplever også en helt ny forståelse og bevidsthed om, hvad deres virksomheder betyder.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00