Opklaring for udskældt helikopter – men stadig sorte skyer i horisonten

FREMSKRIDT: Efter 14 år med store problemer går det nu fremad for Forsvarets EH101-helikoptere. Den politiske trussel om helt at skrotte helikopterne eksisterer dog fortsat.

Foto: Forsvaret
Andreas Krog

Forsvarets 14 store mørkegrønne EH101-helikoptere løser de opgaver, de skal, tilfredsstillende. De redder nødstedte badende, surfere og sejlere op af bølgerne. De flyver kritisk syge patienter til supersygehusene. De agerer luftbus for Kongehuset. De transporterer soldater rundt i øvelsesterrænet og meget andet.

Men de gør det til en særdeles høj timepris. Og siden helikopterne startede deres karriere i det danske forsvar i 2004 har Forsvaret kæmpet med at holde tilstrækkeligt mange helikoptere i luften ad gangen. De har på intet tidspunkt i de seneste 14 år leveret de 5.200 årlige flyvetimer, som det var meningen, de skulle flyve.

Den store akilleshæl gennem årene har været, at Forsvaret har måttet vente uhyre længe på at få leveret reservedele til helikopteren. I nogle tilfælde helt op til 440 dage – svarende til knap 15 måneder. Meget længere end de 110 dage, som man havde aftalt i den oprindelige kontrakt, og som Forsvaret planlagde sine eftersyn af helikopterne efter.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00