Partiledere foretrækker en politiker som Kristian Jensens afløser

Det danske embedsværk "må leve med, at der måske også er andre, der har nogle kvalifikationer" inden for diplomatiet, mener Konservatives partiformand, der sammen med flere kolleger bakker op om endnu en politiker som særlig udsending.

Pia Olsen Dyhr, Morten Messerschmidt og Søren Pape Poulsen til debat i Altingets gård.
Pia Olsen Dyhr, Morten Messerschmidt og Søren Pape Poulsen til debat i Altingets gård. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Maja Hagedorn

Kritikken er haglet ned over regeringen oven på udnævnelsen af Kristian Jensen som ansvarlig for at sikre Danmark en eftertragtet plads i FN's Sikkerhedsråd.

Men spørger man tre af Folketingets partiledere, er det langtfra udelukket at finde en afløser til posten som særlig udsending blandt politikerne frem for embedsværket, efter at den forhenværende Venstre-toppolitiker har sagt jobbet i Udenrigsministeriet op. 

Fakta

Hvad er FN's Sikkerhedsråd?

 • FN’s sikkerhedsråd er den del af FN, som varetager spørgsmål om fred og sikkerhed.
 • Danmark har siddet i Sikkerhedsrådet fire gange tidligere: 1953-1954, 1967-68, 1985-86 og 2005-2006.
 • Rådet består af i alt 15 medlemmer, hvoraf der er fem faste medlemmer.
 • De permanente repræsentanter er USA, Rusland, Kina, Frankrig og Storbritannien. De fem lande adskiller sig også ved, at de har en vetoret. Hvis bare et af de fem lande stemmer nej, vil forslaget blive afvist i sikkerhedsrådet.
 • De øvrige ti lande vælges for to år ad gangen af FN’s Generalforsamling, hvor alle lande har sæde.
 • Der sikres en ligelig geografisk fordeling af medlemmer ved at inddele de ti pladser i fem geografiske grupper, hvor hver gruppe så skal have valgt lande til at udfylde et bestemt antal pladser. 
 • Danmark tilhører gruppen af vesteuropæiske lande plus de øvrige lande, som falder udenfor de andre grupper. Den gruppe skal have valgt to repræsentanter.
 • Derudover er der en afrikansk gruppe, som har tre pladser, samt en Asien-Stillehavs-gruppe og en gruppe for latinamerikanske lande samt Caribien, som hver især har to pladser.
 • Endelig er der en gruppe for østeuropæiske lande, som har krav på en plads.
 • De ti valgte medlemslande har en normal stemme i sikkerhedsrådet, og det kræver ni stemmer at få vedtaget en beslutning.

Sådan lød det onsdag eftermiddag fra SF's Pia Olsen Dyhr, Konservative Søren Pape Poulsen og Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, der var samlet i Altingets gård til et debatarrangement.

"En enkelt politiker eller to engang imellem gør ikke noget," sagde Søren Pape Poulsen.

Morten Messerschmidt satte endda navn på, hvem han ville ringe til, hvis han var udenrigsminister:

"Jeg synes da helt klart, man skal ringe til Anders Fogh Rasmussen," lød det fra DF-formanden.

"Nu må de lige trække vejret"

Diskussionen er aktuel, efter at Kristian Jensen oven på et års tid på posten for nylig sagde sin stilling som særlig udsending op for i stedet at blive lobbyist for energisektoren. 

Jeg synes da helt klart, man skal ringe til Anders Fogh Rasmussen.

Morten Messerschmidt , formand, Dansk Folkeparti

Udnævnelsen skabte dengang noget af et postyr.

Både fagforeninger, forhenværende ambassadører og forskere advarede om, at regeringen forlod princippet om partipolitisk neutrale embedsmænd og i stedet åbnede for spekulationer om vennetjenester. Også på Asiatisk Plads var der oprør. Her underskrev 643 ansatte i Udenrigsministeriet et protestbrev.

Men de ansatte "må leve med, at der måske også er andre, der har nogle kvalifikationer i den sammenhæng", lød det fra Pape på scenen.

"Jeg skal da love for, der er nogen, der kom op af stolene ved bare det, at der skulle åbnes for, at en enkelt politiker måske kunne bruges et eller andet sted, når man ikke var politiker længere," sagde Søren Pape Poulsen.

"Altså, den der totale afvisning, som kom fra et samlet korps af embedsfolk ... nu må de lige trække vejret," tilføjede den konservative formand.

SF går anden vej en R og EL

SF's formand mener også godt, at man fremadrettet kan udpege politikere til den type positioner.

"Men vi skal huske, at vi i mange år har udvandet vores udenrigstjeneste. Der er ikke afsat nok ressourcer, det har vi i det nationale kompromis kæmpet for," sagde Pia Olsen Dyhr. 

Bag om historien
 • Udtalelserne, som artiklen refererer til, stammer fra et arrangement i Altingets gård, Frihedens Pris – en paneldebat om dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik.
 • Debatten er afholdt i samarbejde mellem Det Udenrigspolitiske Selskab og Altinget/Mandag Morgen med støtte fra Europa-Nævnet.
 • Den redaktionelle omtale her er ikke en del af samarbejdet.

Er det den rigtige vej at køre videre med det forsøg?

"Ja, det kunne man godt for min skyld," lød svaret.

Dermed går partiet imod meldingen fra de to andre støttepartier, Radikale Venstre og Enhedslisten.

Mens Radikale mener, at "det skal være en absolut undtagelse", har Enhedslisten klart afvist, at endnu en politiker skal have et kontor på Asiatisk Plads:

“Jeg synes, at man enten skal nedlægge stillingen eller ansætte en embedsmand,” har Enhedslistens demokratiordfører, Rosa Lund, tidligere sagt til Altinget.

Altså, den der totale afvisning, som kom fra et samlet korps af embedsfolk ... nu må de lige trække vejret.

Søren Pape Poulsen, formand, Konservative

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)