Politikerne klar til at komme efter efterretningstjeneste med den store hammer

ANALYSE: Anklagerne om ulovlige arbejdsmetoder i Forsvarets Efterretningstjeneste kan få omfangsrige konsekvenser for efterretningstjenestens arbejde og give nye beføjelser til det kontrolorgan, der mandag udsendte et nødråb til politikerne.

Politikere på tværs af folketingssalen erklærede sig mandag parat til at udstyre Tilsynet med efterretningstjenesterne med stort set alle de redskaber og beføjelser, som tilsynet måtte ønske. Samtidig erklærede de sig parate til at se på en revision af loven om Forsvarets Efterretningstjeneste.

Det sker efter at tilsynet i en særdeles opsigtsvækkende udmelding mandag formiddag gjorde opmærksom på, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i årevis har løbet om hjørner med tilsynet og blandt andet tilbageholdt oplysninger og udleveret urigtige oplysninger samt indsamlet oplysninger om en ansat i tilsynet.

Desuden indikerer oplysninger, som tilsynet sidste år modtog fra en whistleblower, at FE allerede før tilsynets oprettelse i 2014 havde igangsat operationelle aktiviteter i strid med dansk lovgivning, herunder ved indhentning og videregivelse af en betydelig mængde oplysninger om danske statsborgere. 

Login