Hækkerup parat til at diskutere tilsyn med efterretningstjenester

Justitsminister Nick Hækkerup (S) erklærer sig nu parat til at se på, om kontrollen med Danmarks efterretningstjenester er god nok. I første omgang vil ministeren dog kun drøfte sagen med de partier, der har stemt for de nuværende love om efterretningstjenesterne.

Andreas Krog

Er tilsynet med Danmarks to efterretningstjenester - Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) - godt nok? 

Det spørgsmål har fået ekstra luft under vingerne, efter at kritik af FE fra det nuværende Tilsynet med efterretningstjenesterne (TET) blev fejet fuldstændig af bordet af en uafhængig undersøgelseskommission i december sidste år. 

På et samråd i Folketingets forsvarsudvalg onsdag eftermiddag erklærede justitsminister Nick Hækkerup (S) sig parat til at se på, om kontrollen med de hemmelige tjenester er god nok.

Ministeren pegede dog på, at kontrollen skal balancere to hensyn op mod hinanden.

"Det ene er, at vores efterretningstjenester skal kunne gøre deres arbejde så godt og effektivt, som overhovedet muligt. Det kræver betydelig lukkethed og fortrolighed. Det andet er, at der skal være demokratisk kontrol med vores efterretningstjenester," sagde Nick Hækkerup og fortsatte:

"Et af de elementer, som er relevant at diskutere i den sammenhæng, er, om kontrollen i tilstrækkelig omfang er uafhængig. Kan man placere den andre steder eller gøre andet end sådan, som det har været indtil nu. Det er ikke mit indtryk, at det tilsyn, der har siddet, har følt, at de ikke har kunne løfte deres opgave.  Eller haft de midler, der skulle til.

Men jeg er åben for at diskutere, hvordan vi kan sikre, at vi har et effektivt tilsyn med vores efterretningstjenester. Bare det ikke ender et sted, hvor vi forskertser vores muligheder for at varetage Danmarks sikkerhed."

Evaluering på trapperne

Justitsministeriet har gennem længere tid arbejdet på at færdiggøre en evaluering af det nuværende lovgrundlag, som regulerer kontrollen med efterretningstjenesterne. Det arbejde har været sat på pause mens TET's kritik af FE blev undersøgt. 

Men nu er det tilbage på sporet. Og Nick Hækkerup regner med at kunne sende evalueringen til Folketinget inden sommerferien. 

Inden den lander i MF'ernes dueslag og indbakker, så forventer justitsministeren allerede at have diskuteret evalueringen og en eventuel justering af lovgivningen med retsordførerne fra Venstre, Radikale, Konservative, Dansk Folkeparti, SF og Socialdemokratiet.

Det er nemlig de partier, som har været med til at vedtage den nuværende lovgivning. Derfor er det mest naturligt, at diskutere sagen med dem først, mente ministeren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00