Politisk flertal klar til at undersøge Findsen-påstande før straffesag

Regeringen, Enhedslisten og Radikale er nu villige til at undersøge de beskyldninger, som tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, har fremsat i ny bog. Der er nu et bredt politisk flertal for at undersøge Findsens påstande, før hans straffesag er afgjort.

Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen HansenSofie Ewertsen Nissen

Den socialdemokratiske regering er klar til at undersøge de påstande, som tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, fremsætter i sin bog "Spionchefen - erindringer fra celle 18".

Det oplyser justitsminister Mattias Tesfaye (S) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

"Vi har absolut intet ønske om, at det skal tage længere tid end højst nødvendigt. Det er omvendt afgørende, at den igangværende retssag ikke påvirkes hverken direkte eller indirekte af politisk igangsatte undersøgelser," siger han.

Tidligere ville Socialdemokratiet først igangsætte en undersøgelse af beskyldningerne i Findsens bog, når den tidligere spionchefs straffesag var afgjort ved domstolene.

Men efter Enhedslistens og Radikales melding om, at partierne nu støtter en hurtig undersøgelse af Findsen-sagen, har Socialdemokratiet altså ændret holdning.

Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Ny Alliance og Nye Borgerlige og Moderaterne har allerede krævet en hurtig kommissionsundersøgelse.

Dermed er der nu et bredt politisk flertal, der ønsker en undersøgelse af Findsens påstande.

I bogen beskylder Findsen blandt andet daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S) for at have hjemsendt ham og andre ledende medarbejdere i FE i august 2020 for at sikre politisk opbakning.

Enhedslisten og Radikale skærper krav

Flertallet for en kommissionen er blevet dannet, efter den tidligere spionchef Lars Findsen i sidste uge kastede en politisk bombe ind i den verserende valgkamp.

I bogen "Spionchefen – erindringer fra celle 18" fortæller den hjemsendte spionchef blandt andet, hvordan det gik til, da han blev anholdt og siget for uberettiget at have videregivet højt klassificerede oplysninger.

I bogen retter den mangeårige topembedsmand også en hård kritik mod personer i toppen af det danske embedsværk og de danske efterretningstjenester. Han langer blandt andet ud efter Barbara Bertelsen, der er departementschef i Statsministeriet.

"FE-sagen er enormt alvorlig, og derfor siger vi også i Enhedslisten nu, at så snart et nyt folketing er sat sammen, så bør man sætte sig ned og se på, om der er nogle ting, man kan undersøge parallelt med den verserende retssag," siger Mai Villadsen til Ritzau.

Radikales Martin Lidegaard påpeger - også overfor Ritzau - at det er afgørende, at undersøgelsen ikke kommer til at påvirke retssagen.

"Hverken direkte eller indirekte. Men kan man finde en vej til eksempelvis at afdække den første del af forløbet, så er vi åbne over for det," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Findsen

Fhv. chef, Forsvarets Efterretningstjeneste, fhv. departementschef, Forsvarsministeriet 2007-15
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00