Kommentar af 
David Trads

Putin kigger desperat på sine atomvåben

Når en rotte er trængt helt op i en krog, er den så desperat, at den er villig til at gøre alt for at slippe ud. Rotten er tvunget til at angribe den tilsyneladende overmagt, den står overfor, fordi alternativet er værre – nemlig døden. I dag ligner Putin i stigende grad den rotte.

Foto: Sputnik/Reuters/Ritzau Scanpix
David Trads
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er bøger, som er så uhyggelige at læse, at det er, som ordene fryser til is. Sådan havde jeg det, da jeg læste Vladimir Putins selvbiografi – for i ’Første person’, som udkom i 2000, giver diktatoren et isnende indblik i sin syge logik:

Som ung dreng i en trist boligblok i Leningrad i 1960’erne jagtede han og vennerne ofte rotter i opgangen, som de til sidst slog ihjel med deres ishockeystave. En dag var unge Vladimir alene med sin stav i højhuset:

”Jeg fik øje på en fed rotte, og jeg jagede den ned ad gangen, indtil jeg fik den trængt op i et hjørne. Den havde ingen udvej. Pludselig sprang den op og kastede sig op på mig. Jeg var overrumplet og bange. Pludselig var det rotten, der angreb mig.”

Læren af den historie, forklarer Putin, er, at når en rotte er trængt helt op i en krog, er den så desperat, at den er villig til at gøre alt for at slippe ud. Rotten er tvunget til at angribe den tilsyneladende overmagt, den står overfor, fordi alternativet er værre – nemlig døden.

I dag ligner Putin i stigende grad den rotte.

Den brutale krig, han iværksatte for et år siden, har trængt ham op i hjørnet. Præsident Zelensky og det modige ukrainske folk har med en enestående kampvilje hindret, at diktatorens ønske om at erobre Ukraine er blevet til virkelighed. Han er i defensiven.

Med den støtte, som Vesten har givet Ukraine – alt fra humanitær bistand til stadig mere militært isenkram – er én ting sikker:

Putin kan aldrig vinde krigen. Aldrig.

Det vil Nato ganske enkelt ikke kunne holde til. Ukraine bliver aldrig russisk. Heldigvis.

Men…og det er et meget afgørende men…der er én ting mere, som er lige så sikkert:

Ukraine kan heller aldrig vinde krigen. Aldrig.

Det vil Putin simpelthen ikke kunne holde til. Et komplet russisk nederlag, hvor den sårede bjørn trækker sig helt ud af Ukraine er urealistisk. Putins drøm om at genskabe et ny Rusland på niveau med Sovjetunionen vil være dødt. Han vil formentlig selv dø.

Og selv om USA, Nato og sommetider endda også lille Danmark puster sig op – tænk på, hvordan Anders Fogh Rasmussen truer med at udslette Rusland – så er virkeligheden, at Putin har et enormt og rædselsfuldt es på sin hånd, ja, han har faktisk mange esser:

Råderetten over et atomarsenal, som matcher USA’s. Af klodens godt 13.000 atomvåben står halvdelen i Rusland. Det er en virkelighed, alle er nødt til at forholde sig til.

For…hvad gør Putin, hvis han som en rotte bliver trængt helt op i en krog? Hvis Ukraine, støttet af ammunition, artilleri, kampvogne og måske snart kampfly fra Nato, pludselig står til at kunne skubbe Rusland helt ud – også ud af Donbass og ud af Krim-halvøen?

Hvis det ender med, han tror, han risikerer at tabe, er han endnu mere livsfarlig end nogensinde før.

David Trads

Ja, så har vi i den grad brug for at genlæse historien om unge Vladimir og rotten i Leningrad!

Med den uhyggelige grusomhed, han har gennemført krige på i snart et kvart århundrede – først i Tjetjenien, så i Georgien, nu i Ukraine – ved vi, at manden ingen samvittighed ejer. Han er flintrende ligeglad med menneskeliv. Han er villig til at ofre titusinder.

Putin har så mange gange antydet, at atomvåben er i spil, og da han forleden under sin bizarre tale til det russiske parlament meddelte, at han trækker sit land ud af aftaler om atomrustning med USA, var det, som om Den Kolde Krig kom tilbage og gav os frostbid.

Rotten Putin er allerede gift for Europas sikkerhed. Som Hitler invaderer han andre lande; som Stalin slår han ihjel uden nåde. Hvis det ender med, han tror, han risikerer at tabe, er han endnu mere livsfarlig end nogensinde før.

Det er derfor, at vi må håbe, at Vesten – det vil sige USA’s præsident Joe Biden – er i fuld gang med at planlægge, hvordan den krig, som nu har martret vores kontinent i et år, kan ende uden, at Europa bliver til Helvede på jord.

En krig med en rotte, som er trængt helt op i et hjørne, er umulig at vinde. På et tidspunkt vil rotten blive så desperat, at den er villig til at gøre hvad-som-helst. Så langt må vi ikke drive det. Man kan næppe besejre en atommagt med en rotte ved magten.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

0:000:00