Regeringen inviterer syv partier til forhandlinger om nyt forsvarsforlig

SVM-regeringens oplæg til det kommende forsvarsforlig bliver præsenteret "hen på foråret". Troels Lund Poulsen (V) vil forhandle med alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten og Alternativet.

Troels Lund Poulsen (V) har overtaget rollen som forsvarsminister, mens Jakob Ellemann-Jensen er på sygeorlov på ubestemt tid.
Troels Lund Poulsen (V) har overtaget rollen som forsvarsminister, mens Jakob Ellemann-Jensen er på sygeorlov på ubestemt tid.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Der var næppe mange, der havde forventet, at det ville ende sådan, men mandag eftermiddag blev det bekræftet officielt:

Enhedslisten og Alternativet kommer ikke med i det kommende forsvarsforlig.

Partierne deler nemlig ikke ambitionen om, at Danmark skal bruge to procent af BNP på Forsvaret i 2030, og derfor bliver de ikke inviteret, når forhandlingerne går i gang senere på foråret.

I stedet vil den fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen bruge kræfterne på de syv resterende partier, der er i opposition til SVM-regeringen.

Det siger han i en pressemeddelelse, som Finansministeriet har sendt ud.

"Jeg kan høre på vores samtaler, at der er bred opbakning i Folketinget til både at indfri NATO's to-procentsmålsætning og til at fremrykke den fra 2033 til 2030, som regeringen lægger op til. Det er et godt udgangspunkt for et nyt forsvarsforlig, hvor vi styrker det danske forsvar markant."

Han fortsætter:

"Jeg vurderer ikke, at Enhedslisten og Alternativet deler denne fælles ambition med de andre partier. Jeg vil derfor nu fortsætte arbejdet med at lave et nyt forsvarsforlig sammen med de syv partier i Folketinget, der støtter en markant styrkelse af dansk forsvar i 2030."

Troels Lund Poulsen forventer at kunne fremlægge regeringens udspil til forhandlinger "hen på foråret".

I første omgang bliver de - foruden regeringspartierne - med deltagelse af SF, Radikale, Konservative, Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Om det bliver med eller uden den sygemeldte Jakob Ellemann-Jensen (V) for bordenden er fortsat usikkert. I sidste uge gik forsvarsministeren og Venstre-formanden på sygeorlov på ubestemt tid. I mellemtiden vikarierer Troels Lund Poulsen på posten.

Oppositionens alternative forslag

Meldingen fra Finansministeriet kommer, efter Troels Lund Poulsen, der også er økonomiminister, i de seneste uger har ført drøftelser med alle Folketingets partier om det kommende forsvarsforlig.

Det er især finansieringen af de øgede bevillinger til Forsvaret, der har været omdrejningspunktet for møderækken i Finansministeriet.

Det skyldes, at forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen i januar lod forstå, at man skulle sige ja til at afskaffe store bededag, hvis man ville være med i den endelige aftale.

Læs også

Den udmelding faldt ikke i god jord i oppositionen, der indlod sig på en hård og samlet kritik af regering. Herefter gik de sammen om et alternativt finansieringsforslag, der ikke inkluderede planer om at afskaffe store bededag.

På den baggrund besluttede finansminister Nicolai Wammen (S) og økonominister Troels Lund Poulsen sig for at invitere partierne til kaffe og drøftelser i Finansministeriet én efter én.

"Formålet er – ovenpå et par dage, hvor bølgerne er gået højt – at sætte os ned på god dansk maner og drikke en kop kaffe," sagde Nicolai Wammen ifølge DR.

Det er dog uvist, om man stadig skal sige ja til afskaffe store bededag, hvis man vil være med til den bitre ende.

"Vi har haft gode og konstruktive drøftelser med de ni partier om, hvordan vi kan styrke vores forsvar og sikkerhed og finansiere det kommende forsvarsforlig. Drøftelserne har generelt vist en fælles forståelse for, at pengene skal findes. Det er et godt fælles udgangspunkt og selvfølgelig en klar forudsætning, at vi sikrer et fuldt finansieret forsvarsforlig. Det er fortsat regeringens holdning, at afskaffelsen af store bededag er et afgørende bidrag til finansieringen af et kommende forsvarsforlig, der samtidig styrker arbejdsudbuddet med ca. 8.500 fuldtidspersoner," siger Nicolai Wammen.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er også citeret i pressemeddelelsen. Han siger sådan her om de kommende forhandlinger:

"Der er brug for en vitaminindsprøjtning i det danske forsvar, der kan mærkes. Så vi kan ruste os til den nye geopolitiske virkelighed, der tegner sig rundt om os. Det er der bred enighed om i Folketinget. Og vi har gennem de sidste uger haft nogle gode – og ærlige – samtaler med partierne om, hvordan det så skal ske i praksis. Der skal ny, varig finansiering til, hvis enderne skal mødes. Det kommer vi ikke udenom, og det mærker jeg også forståelse for rundt om bordet."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00