Russisk ambassadør: Vesten bruger Ukraine til at svække os

Rusland vil blot beskytte civilbefolkningen i to ukrainske regioner, og Vesten udnytter Ukraine til at svække Rusland, lyder det fra den russiske ambassadør til Danmark. Altinget tog påstandene med til den ukrainske ambassadør.

Vladimir Barbin har været Ruslands ambassadør til Danmark siden 2019. Før det var han Ruslands arktiske ambassadør.
Vladimir Barbin har været Ruslands ambassadør til Danmark siden 2019. Før det var han Ruslands arktiske ambassadør.Foto: Claus Bech / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Den 24. februar i år angreb Rusland Ukraine og indledte det, som Ruslands præsident Vladimir Putin kaldte en ”særlig militær operation”.

Godt seks måneder senere er operationen stadig i gang. Og Rusland holder fast i, at landet ikke er i krig med Ukraine. Man er blot i gang med en målrettet operation, der skal beskytte befolkningen i to ukrainske regioner.

”Vi har ikke noget imod Ukraine og det ukrainske folk. Vi har mål. Og vi prøver at opnå de mål. Det er hovedforskellen mellem en operation og krig. Målet med operationen er at beskytte befolkningen i Donbass-regionen og Lugansk mod sikkerhedstruslerne fra Ukraine. Rusland vil helt sikkert nå disse mål. Og det skal der slet ikke være nogen tvivl om,” understreger Ruslands ambassadør til Danmark Vladimir Barbin og fortsætter:

”Vores mål er at beskytte befolkningen i Donbass, indtil der ikke længere opstår trusler mod russisk sikkerhed, og at gennemføre en afnazificering af Ukraine.”

Russisk propaganda

Ambassadøren tog torsdag formiddag i sidste uge imod Altinget og tre andre danske medier til en pressebriefing i den store hvide ambassadebygning på Kristianiagade på Østerbro i København.

Få minutters cykeltur derfra ligger den ukrainske ambassade i Toldbodgade et stenkast fra Amalienborg. Altinget gjorde holdt ved ambassaden på vejen hjem fra den russiske ambassade til redaktionen.

Ukraines ambassadør til Danmark Vydoinyk Mykhailo.
Ukraines ambassadør til Danmark Vydoinyk Mykhailo. Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix

Her bød den ukrainske ambassadør til Danmark Vydoinyk Mykhailo på vand og hovedrysten over udtalelserne fra sin ambassadørkollega.

”Hvis du vil beskytte nogen, bør du først spørge dem, om de har brug for denne beskyttelse. Og for det andet flygter folk ikke fra områderne, hvis nogen vil beskytte dem, som da vi havde landet fuldt ud med Krim og Donbass. Ingen flygtede ud af landet. Ingen sagde, at de har et forfærdeligt liv. Men pludselig, efter den såkaldte russiske liberalisering, kan man se, hvor mange ukrainere der forlod dem. Så alle disse fortællinger er blot russisk propaganda,” fastslår den ukrainske ambassadør og fortsætter:

”De ønsker at skjule al denne brutalitet og alle disse drab og grusomheder, de begår, bag noget, som ingen tror på undtagen dem.”

Svække Rusland

Tilbage på Østerbro hævdede den russiske ambassadør, at Ukraine i virkeligheden blot er Vestens redskab i en større kamp mod Rusland.

”Vesten bruger Ukraine som et redskab til at svække Rusland, fordi Rusland har modet til at udfordre vestlig dominans i verden,” pointerer Vladimir Barbin.

Den forklaring køber den ukrainske ambassadør Vydoinyk Mykhailo ikke.

”Vi beskytter os selv. Og så har vi brug for støtten. Vi er ligeglade med Rusland. Vi ønsker, at de lader os være i fred, trækker tropperne tilbage fra Ukraine og går deres vej. Men rør os ikke. Det er meget nemt. Det er den måde, vi kan løse denne krig på,” siger Vydoinyk Mykhailo og fortsætter:

”Jeg tror ingen i Vesten ønsker at have høje energipriser og at have disse forfærdelige drab i nærheden af Europa. Så jeg mener Rusland forsøger at give ofret skylden for deres handlinger. Det er meget tricky. De har ikke opfundet noget nyt. Så giv bare offeret skylden. Men alle forstår allerede meget godt, hvad der foregår. Og jeg tror, ingen stoler på deres ord længere.”

Kan eskalere konflikten

Under den halvanden time lange seance med kaffe og russiske regeringsbudskaber når den russiske ambassadør også at komme med en advarsel til Danmark.

Aktivitetsniveauet for den russiske ambassadør er faldet drastisk efter krigen brød ud.
Aktivitetsniveauet for den russiske ambassadør er faldet drastisk efter krigen brød ud. Foto: Claus Bech / Ritzau Scanpix

”Danmark satser på en mulig militær sejr. Og jeg kan sige, at det er en meget farlig illusion, som yderligere kan eskalere konflikten. Det vil uundgåeligt føre til flere og flere tab og ofre for Ukraine. Og når Ukraine appellerer til mere og mere vestlig oprustning eller militær støtte, er det interesseret i at involvere vestlige lande direkte i konflikten,” pointerer Vladimir Barbin.

Undgå misforståelser

Antallet af invitationer i ambassadørens postkasse til cocktailpartys og havefester hos andre landes ambassadører er blevet kraftigt reduceret efter krigen brød ud den 24. februar. Og det er også meget småt med møder med danske virksomheder, organisationer og almindelige borgere.

Enkelte virksomheder har dog været forbi ambassaden. Og foruden inviterede journalister, så opretholder ambassadøren også en form for kontakt til det danske udenrigsministerium.

”Det er selvfølgelig umuligt at have samarbejdsprojekter. Men vi arbejder på at sikre, at forholdet ikke bliver forværret. Og på at undgå misforståelser,” forklarer Barbin om kontakten med Asiatisk Plads og fortsætter:

”Det er for tidligt at sige noget om hvordan de dansk-russiske relationer vil se ud i fremtiden.”

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vladimir V. Barbin

Ruslands ambassadør til Danmark
Moskvas Statslige Institut for Internationale Relationer (MGIMO)

0:000:00