Svensk regering sigter mod at nå to procent i 2026

Den nye svenske regering vil tilføre milliarder af kroner til landets forsvar og beredskab. Regeringen sigter mod, at forsvarsbudgettet udgør to procent af BNP om bare fire år. Sveriges nye forsvarsminister mener, at offentligheden forstår behovet for at investere.

Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Johanna AlskogJacob Hederos

I Danmark har de danske politikere givet hinanden håndslag på, at der i de kommende år skal tilføres flere penge til Forsvaret. Den socialdemokratiske regering spillede ikke ud med noget før valget blev udskrevet. Og først når der er dannet en ny regering sker der noget. Og formentlig ikke lige med det samme.

I Sverige fik man ny regering i september. Og her er den nye borgerlige regering klar med markant flere penge til landets forsvar.

I sit finanslovsforslag lægger regeringen således op til, at udgiftsområderne forsvar og samfundets beredskab skal stige med 13 milliarder svenske kroner mellem årene 2022 og 2023. Det svarer til knap 9 milliarder danske kroner.

Det er frem for alt den stærkt øgede bevilling til Forsvaret og bevillingen til anskaffelse af materiel og anlæg, der ligger til grund for, at udgiftsområdet vokser fra knap 75 til knap 88 mia. svenske kroner. Det svarer til en stigning i danske kroner fra 51,5 milliarder til 60,5 milliarder kroner. Det danske forsvarsbudget er til sammenligning på 27,1 milliarder i 2022.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00