Ukrainsk politiker: "Man lærer hurtigt, når man kæmper for sit liv”

Gruppemøder er skiftet ud med køreture til fronten. Computeren er skiftet ud med et automatvåben. Mød det yngste medlem af Ukraines parlament, der er blevet i Kyiv for at hjælpe i kampen mod de russiske styrker.

Midt under krigen samledes flere hundrede medlemmer af dte ukrainske parlament til et ekstraordinært møde, hvor de vedtog særlove og sang nationalmelodien i fællesskab. "Det var et rørende øjeblik," siger Sviatoslav Yurash, som med sine 26 år er det yngste medlem af parlamentet.
Midt under krigen samledes flere hundrede medlemmer af dte ukrainske parlament til et ekstraordinært møde, hvor de vedtog særlove og sang nationalmelodien i fællesskab. "Det var et rørende øjeblik," siger Sviatoslav Yurash, som med sine 26 år er det yngste medlem af parlamentet.Foto: Oz Katerji
Caroline Tranberg

Da Sviatoslav Yurash var 17 år, var han på udveksling i Indien. Men da der udbrød revolution hjemme i Ukraine, skyndte han sig til Kyiv for at være med. Han skjulte sin alder for at få lov at være med. 

Senere rejste han til de russisk-besatte regioner mod øst, hvor han udgav sig for at være polsk journalist, mens han indhentede oplysninger. 

I dag er han påny dybt involveret i kampen for det ukrainske demokrati.

”Jeg har på intet tidspunkt været det mindste i tvivl om, at jeg skulle blive og bidrage til kampen,” siger han i et interview med Altinget.

I mellemtiden er Sviatoslav Yurash selv blevet politiker – som 26-årig er han det yngste medlem af Ukraines parlament. Han er medlem af samme parti som præsident Volodymyr Zelenskyj, som han også var talsmand for inden præsidentvalget i 2019.

I dagen udgave af Altinget Ajour fortæller han om hverdagen som politiker i krig. Om at være vågen så længe ad gangen, at man kan sove på stedet. Om at køre til fronten med forsyninger, om at være i kamp og om at få en hund med hjem fra fronten, fordi dens ejermand er blevet skudt.

Sviatoslav Yurash kommer også med et nogle opfordringer og ønsker til danske og europæiske politikere.

”Intet er for lidt. Intet er for meget. Vi har brug for det hele,” siger han.

Lyt til hele interviewet i dagens udgave af Altinget Ajour ved at trykke play øverst på siden. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00