V foruroliget over læk fra fortroligt coronamøde i sikkerhedsudvalg

HEMMELIGT: Et læk fra regeringens sikkerhedsudvalg bliver ikke politianmeldt. Venstre forstår ikke, at regeringen uden videre accepterer, at årtiers fortrolighed om udvalgets arbejde er blevet brudt.

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Lørdag i sidste bragte Jyllands-Posten en artikel, som vakte en del opsigt. Ikke blot fordi den udstillede splittelsen på de indre linjer mellem regeringen og embedsmændene over håndteringen af coronavirussen i Danmark. Men også fordi artiklen indeholdt fortrolige oplysninger fra et møde i regeringens sikkerhedsudvalg.

Artiklen viderebragte oplysninger fra flere forskellige kilder, som havde deltaget i et møde i sikkerhedsudvalget 27. februar i år, da coronavirussen for alvor begyndte at holde sit indtog i Danmark.

Sikkerhedsudvalget er normalt omgærdet med stort hemmelighedskræmmeri og holder møder i det særlige aflytningssikrede Islandsværelse i Statsministeriet. Medlemmerne har normalt livsvarig tavshedspligt om, hvad der bliver diskuteret og vedtaget på møderne i udvalget.

Meget foruroligende
Københavns Politi kommer dog ikke umiddelbart til at skulle undersøge lækket af oplysninger fra mødet 27. februar.

”Regeringen tager generelt læk fra interne møder, forhandlinger og lignende meget alvorligt, og videregivelse af oplysninger fra sådanne møder kan i visse tilfælde være strafbart. På baggrund af en konkret vurdering har Statsministeriet imidlertid ikke fundet grundlag for at indgive en politianmeldelse på baggrund af artiklen,” oplyser Statsministeriet til Altinget.

Den beslutning forstår man ikke hos Venstre.

”Vi synes det er meget, meget foruroligende, at sådan et læk finder sted. Og vi undrer os meget over, at Statsministeriet ikke mener, der er basis for at undersøge sagen yderligere,” siger forsvarsordfører for Venstre Karsten Lauritzen.

Læs også

I et godt lys
Sikkerhedsudvalget indkaldes efter behov og diskuterer de mest følsomme emner med betydning for rigets sikkerhed. De faste medlemmer af udvalget er statsministeren, finansministeren, udenrigsministeren, justitsministeren og forsvarsministeren samt deres departementschefer og cheferne for politiet, Forsvaret og efterretningstjenesterne.

Ved mødet 27. februar var deltagerkredsen ifølge Jyllands-Posten udvidet til at omfatte blandt andre sundhedsminister Magnus Heunicke (S), erhvervsminister Simon Kollerup (S), Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, og faglig direktør for infektionsberedskab på Statens Serum Institut Kåre Mølbak.

Artiklen i Jyllands-Posten fremstillede regeringens ministre i et godt lys og embedsmændene i et knap så godt lys, påpegede Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, i en analyse mandag.

”Vi kan ikke vide, hvem der lækkede detaljer fra mødet, men de fleste oplysninger i artiklen fremstillede statsministeren og hendes departementschef som handlekraftige og forudseende – og Sundhedsstyrelsens top som det modsatte,” skrev Jakob Nielsen i sin analyse. 

Årtiers fortrolighed
For Karsten Lauritzen handler det ikke så meget om det konkrete møde, og hvem der sagde hvad på mødet. Men mere principielt om fortrolighed i det udvalg, som har med landets sikkerhed at gøre.

”Det, der er blevet gengivet i Jyllands-Posten, kan man mene er ganske uskyldigt. Nogle vil måske mene, det mere har karakter af spin. Men det ændrer ikke ved, at når sådan nogle ting kan komme ud, så kan ting, der har betydning for Danmarks forsvars- og sikkerhedspolitik, jo også komme ud. Det er det, som er dybt alvorligt og bekymrende ved denne her sag,” pointerer Karsten Lauritzen og fortsætter:

”Hvorfor accepterer regeringen bare det? Den fortrolighed, der har eksisteret i årtier omkring regeringens sikkerhedsudvalg, er nu brudt. Og regeringen vil tilsyneladende ikke gøre noget ved det.”

Den 4. marts i år politianmeldte Finansministeriet et læk af oplysninger fra forhandlingerne om en større reform af det kommunale udligningssystem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

Kåre Mølbak

Professor og fhv. faglig direktør, Statens Serum Institut
læge (1985), dr. med. (2001)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00