Debat

SF: Giv grønt lys til mere energiforskning

DEBAT: At skære på området for grøn omstilling er ikke løsningen. Vi skal gribe chancen, udnytte efterspørgslen og danne ramme for en bæredygtig fremtid, skriver SF's uddannelses- og forskningsordfører Jacob Mark.

For nylig meldte regeringen ud, at der skal skæres voldsomt på de grønne klimaambitioner. Det er naturligvis en forkert og farlig vej at gå for et land som vores, der gennem mange har brystet sig af at være forgangsmænd for en grøn energiomstilling, skriver SF's uddannelses- og forskningsordfører Jacob Mark.
For nylig meldte regeringen ud, at der skal skæres voldsomt på de grønne klimaambitioner. Det er naturligvis en forkert og farlig vej at gå for et land som vores, der gennem mange har brystet sig af at være forgangsmænd for en grøn energiomstilling, skriver SF's uddannelses- og forskningsordfører Jacob Mark.Foto: Folketinget
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Mark (SF)
Uddannelses- og forskningsordfører

Fakta
Bland dig i debatten! 

2015 kan blive året, vi i fremtiden kigger tilbage på med enten stor glæde eller dyb skuffelse. Alarmklokkerne ringer for alvor, når det kommer til de omfattende klimaforandringer, vi i øjeblikket mærker både globalt, nationalt og lokalt, og det er på tide, at vi griber ind.

På globalt plan er der i december en gylden mulighed for at formulere en forpligtende aftale om vedvarende energi, når de store nationer mødes ved COP21 i Paris.

Det er selvfølgelig forudsætningen for, at vi kan gøre os forhåbninger om at nå de to graders temperaturstigning, som efter alt at dømme er jordklodens smertegrænse.

Vi skal ikke skrue ned for ambitionerne. Tværtimod skal vi fortsætte den logiske investering i grøn teknologi og forskning.

Jacob Mark (SF)
Uddannelses- og forskningsordfører

Men vi har også et ansvar herhjemme. For nylig meldte regeringen ud, at der skal skæres voldsomt på de grønne klimaambitioner. Det er naturligvis en forkert og farlig vej at gå for et land som vores, der gennem mange har brystet sig af at være forgangsmænd for en grøn energiomstilling.

Grobund for fremtidige generationer
Vi skal ikke skrue ned for ambitionerne. Tværtimod skal vi fortsætte den logiske investering i grøn teknologi og forskning. Det vil skabe grobund for fremtidige generationer over hele kloden og samtidig betyde en væsentlig gevinst til den danske økonomi.

Og hvorfor ikke satse på at forske i grøn energi? Sidste år eksporterede Danmark for rekordhøje 74,4 milliarder. Et tal, der kun bliver større, hvis vi lægger midlerne i forskningen.

Efterspørgslen efter dansk energiteknologi har aldrig været større, og for at følge trop foreslår SF, at vi investerer mere i den grønne energiforskning. At vi lægger mere en den ene milliard kroner, der årligt er udsigt til.

Når blikket rettes mod Paris og de store magthavere senere på året, skal det danske energieksempel være i øjenkrogen.

At skære på området er ikke vejen frem. Vi skal gribe chancen, udnytte efterspørgslen og danne ramme for en bæredygtig fremtid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

0:000:00