Forhadt affaldsgebyr skaber stadig ballade i kommunerne

GEBYR: En lang række virksomheder betaler gebyrer for affaldsordninger, som de aldrig benytter. Problemet har eksisteret siden 2012 og har ingen umiddelbar løsning. Både KL og Dansk Byggeri sætter deres lid til regeringen. Men har ellers svært ved at blive enige om noget.

Foto: Colourbox
Klaus Ulrik Mortensen
Foto:

Et lavt gebyr bliver let spist op af omkostningerne til opkrævning og kontrol af betaling og eventuelle rykkere. Derfor er det bedre for alle parter at droppe gebyret.

Torben Liborius
Erhvervspolitisk chef, Dansk Byggeri
Fakta
Forskel på gebyrer

Kommunerne kan vælge at pålægge samtlige virksomheder et gebyr for administration af genbrugspladserne. Administrationsgebyret opkræves uafhængig af, om og hvor meget den enkelte virksomhed bruger genbrugspladsen.
Gebyret for kommunens administration af affaldsordningerne skal ikke forveksles med det gebyr, som opkræves for den egentlige brug af genbrugspladserne.

Kilde: Dansk Byggeri

Nogle vil kunne huske, at der år tilbage blev udkæmpet en blodig krig mellem kommunerne og erhvervslivet.

Det drejede sig om adgangen til de kommunale genbrugspladser. En adgang, som traditionelt var blevet finansieret af husstande og virksomheder i skøn forening. Men som i 2007 blev ændret af en politisk aftale, der fastslog, at virksomhederne fremover skulle betale for bortskaffelsen af deres eget affald.

En fair betragtning, som også blev rost for at være i overensstemmelse med Miljøbeskyttelseslovens hævdvundne princip om, at forureneren skal betale.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00