Debat

Affaldsforening: Et lands affald er et andet lands energi

REPLIK: Det ville klæde Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Byggeri at bakke op om fremtidens cirkulære økonomi og det spirende marked for genbrug af byggeaffald, replicerer Danmarks Affaldsforening, der ønsker et opgør med brug-og-smid-væk-kulturen.

"Import af affald til energi giver markante gevinster for både klima og energi," mener Jacob Hartvig Simonsen fra Dansk Affaldsforening. 
"Import af affald til energi giver markante gevinster for både klima og energi," mener Jacob Hartvig Simonsen fra Dansk Affaldsforening. 
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Hartvig Simonsen
Direktør i Dansk Affaldsforening
 
Der er mange meninger om den kommunale affaldssektor lige for tiden – og uanset om det handler om genanvendelse af plast, genbrug af byggematerialer eller energiudnyttelse af bleer, støvsugerposer og alt det andet, som er svært at genanvende, så bliver det koblet til regeringens forslag om at liberalisere affaldsenergisektoren.
 
Melodien, der bliver spillet af de private organisationer, er: Jo mindre kommunerne kan gøre i forhold til sikker affaldshåndtering, høj forsyningssikkerhed, aktivt og demokratisk ejerskab og tænke holistisk i samfundsøkonomi, miljø og klima – jo bedre er det for alle og enhver.

Behøver vi at sige, at vi i Dansk Affaldsforening er helt og fuldstændigt uenige i synspunkterne?
 
Det hele hænger sammen
Den melodi, Danmarks Naturfredningsforening spiller, er, at man skal udsætte en liberalisering af den kommunale affaldsenergisektor til, man har fået udfaset affaldsforbrænding ud fra den præmis, at forbrænding skader genanvendelsen.
 
Det er en gammel traver, at affaldsenergi og genanvendelse er hinandens modsætninger. Det er de ikke. De er hinandens forudsætninger. Derfor er de lande i EU (heriblandt Danmark), som er bedst til at genanvende, også de lande, der er bedst til affaldsenergi. Det skyldes, at de to behandlingsformer komplimenterer hinanden, fordi energianlæggene opsamler alt det ikke-genanvendelige restaffald fra både husholdninger, industri og produktion.
 
Billedet i alle de EU-lande, der ikke har en veludbygget affaldsenergisektor, er, at ressourcerne ender på deponi og lossepladser.

En fælles europæisk strategi
I Danmark skal vi blive endnu bedre til at genanvende. Kommunerne ruller i disse år nye indsamlingsløsninger ud over det ganske land som følge af ressourcestrategiens mål om mere genanvendelse. I 2011 blev 37 procent af husholdningernes affald indsamlet til genanvendelse. 2013 var det tal vokset til 41 procent – altså før jagten på indfrielse af ressourcestrategiens mål overhovedet blev skudt i gang.
 
Dertil kommer, at EU senere i år forventes at vedtage den hidtil mest ambitiøse strategi for ressourcer i den såkaldte ”cirkulære økonomi-pakke”. Det er den rigtige vej for Danmark og Europa. Vi deler visionen i både den danske og europæiske strategi, og er i fuld gang med bidrage til at løse de udfordringer, vores produktions- og forbrugssamfund skaber.
 
Import: Et lands affald, et andet lands energi 
Yderligere ønsker DN, at affaldsenergianlæg ikke skal importere affald. Affald er en ressource, og dermed en vare, der kan bevæge sig frit over landegrænser i EU. Det er et gode.

Dels fordi Danmark kan eksportere affald til genanvendelse i udlandet, når vi nu – desværre – ikke har en stor genanvendelsesindustri i Danmark. Dels fordi vores nabolande i EU kan eksportere ikke-genanvendeligt affald til bl.a. Danmark, hvor vi bruger det som energikilde til grøn strøm og fjernvarme.  
 
Import af affald til energi giver markante gevinster for både klima og økonomi. Det positive klimaregnskab skyldes først og fremmest, at energien i Danmark i stedet skulle komme fra fossile brændsler, samtidig med at deponering af affald udleder metan, en klimagas, der er 25 gange kraftigere end CO². Klimabelastningen ved transport af affald, der fortrinsvis sker med skib, er af lille betydning i det samlede klimaregnskab. 

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Med importen af ikke-genanvendeligt affald er vi kort sagt med til at gøre et lands affald til et andet lands ressource.
 
Genbrugsbyggemarkeder i fremgang
På den anden flanke bliver hele genbrugsdagsordenen skudt ned af storentreprenørerne i Dansk Byggeri.

Genbrug er guld – og guldet bliver mere og mere værd. Senest melder fem store nødhjælpsorganisationer om rekordstore overskud fra deres genbrugsbutikker. En af de nyeste trends er, at både kommunale og private samt humanitære organisationers genbrugsbutikker udvider med byggemarkeder med genbrugelige trælister, værktøj, døre, og meget andet.
 
Men det skal stoppes, kan man læse ud af Dansk Byggeris Torben Liborius’ seneste indlæg på Altinget. Det tager jo brødet ud af munden på landets vinduesproducenter – som producerer flere tusinde vinduer om året – når Hjørring og Brønderslev Kommuners affaldsselskab AVV til sammenligning sælger 50-100 brugte vinduer om året. Og det er dårligt for miljøet, fordi vinduerne sikkert bruges i nye huse og indeholder farlige stoffer.
 
Det siger sig selv, at et 30 år gammelt vindue med et enkelt lag glas ikke skal bruges til et nyt parcelhus. Men mon ikke det kan gå til en garage, et hønsehus eller et cykelskur? Det får kunderne da også at vide, når de handler i Dansk Affaldsforenings medlemmers genbrugsbyggemarkeder.
 
Det siger også sig selv, at vi alle skal arbejde sammen om at få skadelige stoffer ud af både ny- og genbyggeriet.

Affald er en ressource, og dermed en vare, der kan bevæge sig frit over landegrænser i EU. Det er et gode. 

Jacob Hartvig Simonsen
Direktør i Dansk Affaldsforening

Dansk Byggeris medlemmer skal producere bæredygtige byggematerialer og tænke design for disassembly - affaldsbranchen skal arbejde for mere kvalitet i sortering, genanvendelse og genbrug, og genbrugsbyggemarkederne – uanset om de er privat, kommunalt eller frivilligt forankret – skal give råd og vejledning, så byggematerialerne bliver genbrugt korrekt. 
 
Derfor ville det klæde Dansk Byggeri at bakke op om fremtidens cirkulære økonomi og det spirende marked for genbrug af byggeaffald, i stedet for krampagtigt at holde fast i fortidens brug-og-smid-væk-kultur.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Hartvig Simonsen

Direktør, Amager Ressourcecenter, vicepræsident, Cewep, næstfordmand C4
cand.merc.jur. (CBS. 2003), master of coroporate communication (AAU 2010)

0:000:00