Debat

Affaldsforeningen: Offentligt, privat – eller samarbejde?

REPLIK: Langvarige udbud tildeler i praksis private leverandører monopoler og flytter fokus fra den dobbelte bundlinje til simpel profitmaksimering. Sådan lyder det fra Dansk Affaldsforening, der reagerer på DI's indlæg i onsdagens debat.

Kun gennem samarbejde kan vi igen sikre, at vi kan udnytte vores førerposition på
affaldsområdet til at skabe vækst, arbejdspladser og systemeksport for danske
private virksomheder, lyder det fra Jacob Hartvig Simonsen fra Dansk Affaldsforening. 
Kun gennem samarbejde kan vi igen sikre, at vi kan udnytte vores førerposition på affaldsområdet til at skabe vækst, arbejdspladser og systemeksport for danske private virksomheder, lyder det fra Jacob Hartvig Simonsen fra Dansk Affaldsforening. 
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Hartvig Simonsen
Direktør i Dansk Affaldsforening 

Karin Klitgaard fra DI mener, at svaret er langvarige udbud. Det kan lyde harmløst, men det er det ikke.

Privat monopol på affaldsopgaver?
Forslaget går på, at kommunerne fortsat skal have ansvaret for, at opgaven løses, men at de samtidig skal være forpligtede til at indgå langvarige kontrakter med private leverandører om at få opgaven løst. 

Det er det samme som at tildele private leverandører monopol i kontraktperioden. I udlandet ser vi kontraktperioder på 20-25 år, og nogle gange helt op til 30 år, når affaldsopgaverne skal løses gennem udbud.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Jeg ønsker fokus på bolden: Løsningen af opgaven, herunder hvordan vi bedst muligt sikrer udnyttelsen af ressourcerne i affaldet.

Jacob Hartvig Simonsen
Dansk Affaldsforening

Fasthold fokus på den dobbelte bundlinje
Hvis perioden er kortere, er det vanskeligt for private parter at påtage sig de investeringer og den risiko, der skal til – lyder argumentet. 

Hvis jeg forstår det rigtigt, ønsker DI således at udskifte det offentlige non-profit monopol, der har den dobbelte bundlinje i fokus (økonomisk effektivitet og samfundsnytte i form af miljø, klima og ressourceeffektivitet), med et privat monopol, der har profit og afkast til ejerne som hovedformål.

Hvis jeg forstår det rigtigt, ønsker DI således at udskifte det offentlige non-profit monopol, der har den dobbelte bundlinje i fokus, med et privat monopol, der har profit og afkast til ejerne som hovedformål.

Jacob Hartvig Simonsen
Dansk Affaldsforening

Lad os undgå skyttegravskrig
Det har jeg vanskeligt ved at se fidusen i. Det, jeg lagde op til i mit debatoplæg, var netop, at vi undgik en skyttegravskrig. Jeg ønsker fokus på bolden: Løsningen af opgaven, herunder hvordan vi bedst muligt sikrer udnyttelsen af ressourcerne i affaldet.

Her er en stor barriere, at det ikke er muligt for offentlige og private aktører at arbejde sammen om opgaverne.

De barrierer skal vi have fjernet. Vi skal kunne samarbejde om at skabe de bedst mulige løsninger for borgere og virksomheder i Danmark. Det vil igen sikre, at vi kan udnytte vores førerposition på affaldsområdet til at skabe vækst, arbejdspladser og systemeksport for danske private virksomheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Hartvig Simonsen

Direktør, Amager Ressourcecenter, vicepræsident, Cewep, næstfordmand C4
cand.merc.jur. (CBS. 2003), master of coroporate communication (AAU 2010)

0:000:00