Aftale om nye penge til energiforskning

EUDP: Tirsdag landede regeringen en bred aftale om at fordele forskningsreserven. Det endte stort set med regeringens udspil. Vi kommer tilbage på sporet, men nødvendigt at investere endnu mere i fremtiden, lyder det fra aktører.

Tirsdag landede uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) en bred aftale om fordeling af forskningsreserven på godt en milliard kroner. Af dem skal 200 millioner næste år gå til energiforskningsprogrammet EUDP.
Tirsdag landede uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) en bred aftale om fordeling af forskningsreserven på godt en milliard kroner. Af dem skal 200 millioner næste år gå til energiforskningsprogrammet EUDP.Foto: /ritzau/Anders Rye Skjoldjensen
Morten Øyen

Vi kommer fra et niveau, hvor der årligt var øremærket omkring en milliard kroner til energiforskning. Det skal vi genetablere, hvis vi også i fremtiden skal være det land i Europa, der tjener mest på at sælge energiteknologi.

Anders Stouge
Vicedirektør, Dansk Energi

Tirsdag eftermiddag blev regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale og SF enige om udmøntningen af forskningsreserven for 2018.

Fakta

Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP)

  • EUDP blev oprettet ved lov i 2007 med det formål at støtte udvikling og demonstration af ny teknologi på energiområdet. EUDP er en offentlig tilskudsordning, der støtter ny teknologi, som kan bidrage til Danmarks målsætninger inden for energi og klima.
  • Siden programmets oprettelse er mere end 600 projekter blevet sat i søen med bevillinger for i alt tre mia. kr. Partnerne bag projekterne har bidraget med en egenfinansiering på et tilsvarende beløb.
  • Mission Innovation blev lanceret på åbningsdagen for COP21 i Paris i 2015. I alt 22 lande samt EU deltager i initiativet, der skal styrke forskning og udvikling i ren energi og sænke omkostningerne ved den grønne omstilling gennem en fordobling af de offentlige bevillinger til energiforskning over fem år.
  • EUDP skal ifølge regeringen stå for at udmønte hovedparten af de 580 millioner kroner årligt, som er en del af den danske forpligtelse i forbindelse med Mission Innovation-initiativet frem mod 2020.
  • EUDP’s bestyrelse er udpeget af energi-, forsynings- og klimaministeren, og EUDP’s sekretariat er en del af Energistyrelsen.

Aftalen giver et løft til energiforskningsprogrammet EUDP på 70 millioner kroner sammenlignet med sidste år. I alt tildeles der med aftalen 200 millioner kroner til EUDP, som skal lægges oven i 202,7 millioner kroner, som regeringen har tildelt energiforskningsprogrammet i forslaget til næste års finanslov.

Dermed bliver EUDP tildelt 402,7 millioner kroner næste år, tæt på regeringens udspil, der lød på 397,7 millioner kroner.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00