Aktører efterlyser bio-strategi

BIOSAMFUND: Den danske biosektor savner en samlet strategi for, hvor regeringen vil hen med det biobaserede samfund. Hvis ikke den snart kommer, er der en stor risiko for, at Danmark bliver taber i den store kamp om bio-milliarderne.
Der er brug for en samlet strategi for det biobaserede samfund, mener aktører.
Der er brug for en samlet strategi for det biobaserede samfund, mener aktører.Foto: colourbox
Morten ØyenPer Bang Thomsen

Vi har brug for en fokuseret indsats frem for nu, hvor der nærmest er tale om ukoordinerede nålestik fra politisk side.

Morten Andersen Linnet
Leder af Landbrug & Fødevarers afdeling for forskning og teknologi
Fakta
Altinget vil over de næste uger sætte fokus på det biobaserede samfund.

Målet med bioøkonomi er en bedre og mere bæredygtig udvikling af naturressourcerne både i landbrug og fiskeri samtidig med, at produkter fra den petrokemiske industri erstattes af biologisk producerede produkter, og at energiforsyningen bliver fossilfri.

Kilde: Styrelsen for Forskning og Innovation
Hvor vil regeringen egentlig hen med det biobaserede samfund? Skal det være et af hovedhjulene i fremtidens Danmark? Og hvordan vil man fra politisk side sikre, at biomassen bliver udnyttet på den mest effektive måde?

De spørgsmål grubler en række eksperter, interessenter og erhvervsfolk inden for biosektoren lige nu over.

Selvom regeringen i den seneste tid har sat flere forskellige skibe i søen, så peger flere aktører på, at den stadigvæk mangler at udpege en kaptajn, der kan udstikke den overordnede kurs for det biobaserede samfund. Og hvis ikke det snart sker, er der en stor risiko for, at den danske bioindustri sakker agterud, når udviklingen for alvor begynder at rykke.

"Vi har brug for en samlet strategi fra politisk side, som ser på, hvordan vi kan få mest muligt ud af bioressourcerne. Vi skal sørge for, at ressourcerne bliver udnyttet bedre, og det bør regeringen fokusere mere på," siger den forhenværende SF-politiker Anne Grethe Holmsgaard, der i dag er direktør for interesseorganisationen BioRefining Alliance.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00