Aktører genkender ikke kritik af Energisparerådet

STOP: Energisparerådet har levet op til sit formål, mener flere aktører, som ikke kan genkende det billede, ministeren tegner for at nedlægge rådet. DI ser til gengæld fordele i en ny tilgang til arbejdet med energibesparelser.

Ikke alle aktører genkender energiminister Lars Chr. Lilleholts (V) billede af Energisparerådet.
Ikke alle aktører genkender energiminister Lars Chr. Lilleholts (V) billede af Energisparerådet.Foto: Sophia Juliane Lydolph / Scanpix
Morten Øyen

Der skal jo to sider til at skabe en effektiv rådgivning – en afsenderside og en modtagerside.

Søren Dyck-Madsen
Energimedarbejder, Det Økologiske Råd

Flere aktører kritiserer nu regeringens beslutning om at nedlægge Energisparerådet.

Fakta
Energisparerådet

Klima- og energiminister Lykke Friis (V) nedsatte i efteråret 2010 det uafhængige, rådgivende Energispareråd. Dette skete som led i den nye organisering af energispareindsatsen, som blev vedtaget af Folketinget i december 2009. Loven trådte i kraft den 1. marts 2010.

Energisparerådet skal rådgive energi-, forsynings- og klimaministeren og Energistyrelsen i forbindelse med tilrettelæggelsen og gennemførelsen af den samlede besparelsesindsats. Herunder skal rådet medvirke til en optimal koordinering af energispareindsatsen.

I henhold til kommissoriet for Energisparerådet skal rådet bestå af en formand og omkring 15-20 medlemmer. Op til 5 medlemmer vil være sagkyndige med viden om energibesparelser, markedsintroduktion, m.v. Interesseorganisationer og øvrige aktører med betydning for energispareområdet vil få mulighed for at indstille medlemmer til rådet.

Som led i at Energisparerådet skal medvirke til at styrke energispareindsatsen  kan rådet på eget initiativ komme med forslag til nye energispareinitiativer til energi-, forsynings- og klimaministeren.Energisparerådet afholder årligt 3 møder. Energistyrelsen er sekretariat for Energisparerådet.

Kilde: Energistyrelsen

Ifølge ministeren har rådet ikke levet tilstrækkeligt op til sit formål om rådgivning af ministeren og Energistyrelsen. Men det er ikke erfaringen hos alle, fremgår det af høringssvarene til lovforslaget.

”Vi kan ikke genkende det billede. Dansk Byggeri har oplevet møderne i rådet som konstruktive og med høj kvalitet af de input, som rådet har givet Energistyrelsen og dermed ministeren,” skriver Dansk Byggeris direktør Michael H. Nielsen.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00