Debat

ARI til Skipper: Virksomheder vil stå i kø for at affaldssortere på Christiansborg

DEBAT: Modsat hvad Pernille Skipper hævder, er Christiansborg rigeligt stor til, at masser af virksomheder vil stå i kø for at sortere affald for stedet. Manglende affaldshåndtering på Christiansborg skyldes altså ikke, at den er gal med reglerne, skriver Niels Bukholt.

Respekt for, at Pernille Skipper selv tager plastikaffald med hjem fra Christiansborg for at sortere det, mener Niels Bukholt.
Respekt for, at Pernille Skipper selv tager plastikaffald med hjem fra Christiansborg for at sortere det, mener Niels Bukholt. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Bukholt
ARI, Affalds- og Ressourceindustrien

Først og fremmest tak til Enhedslistens Pernille Skipper for, at hun tager sig tid til at svare på vores indlæg om affaldssortering med afsæt i (mangelfuld) affaldssortering på Christiansborg. Også selv om hun er mere kritisk over for affaldsindustrien, end vi vurderer, der er grundlag for.

Kernen i debatten er, at affald fra Christiansborg ikke bliver sorteret og genanvendt. Det har fået Pernille Skipper til at tage plastikaffald med hjem for at sortere det. Respekt for det.

Uenigheden opstår i synet på årsager og løsninger.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.

Manglende viden og håndhævelse
Vi – affaldsindustrien – ser det på den måde, at når selv Christiansborg ikke indgår aftaler med private affaldsvirksomheder om at få affaldet hentet og sorteret, som de skal, så er der ikke viden nok om reglerne, og de håndhæves ikke godt nok.

Skippers analyse er modsat, at den er gal med reglerne, og at årsagen til, at der ikke sorteres affald på Christiansborg, er, at de private affaldsvirksomheder kun vil håndtere affald fra industrivirksomheder, og at Christiansborg – i affaldssammenhæng – er for lille til, at de private virksomheder "gider" tage opgaven. Derfor ønsker hun, at virksomheder – inklusive Christiansborg – skal kunne komme af med deres plast i den kommunale affaldsindsamling.

Pernille Skipper tager os til indtægt for, at der ikke er nogen problemer med reglerne på affaldsområdet. Det er at tage munden for fuld. 

Niels Bukholt, ARI, Affalds- og Ressourceindustrien

Bare for at få den analyse på det rene: Christiansborg er som virksomhed rigeligt stor til, at masser af private affaldsvirksomheder vil stå i kø for at løse opgaven. Og reglerne er ganske klare – som virksomhed set skal Christiansborg sortere mest muligt affald ud til genanvendelse.

Men – indrømmet – mange kender ikke reglerne godt nok, og de håndhæves ikke. Derfor er den manglende sortering på Christiansborg langtfra enestående. Men den er bemærkelsesværdig alligevel, fordi det er et meget markant eksempel på virkeligheden i masser af virksomheder i Danmark.

Skipper tager munden for fuld
Pernille Skipper tager os til indtægt for, at der ikke er nogen problemer med reglerne på affaldsområdet. Det er at tage munden for fuld. Der er regler, som i sig selv egentlig er gode nok, men som blot ikke bliver håndhævet. Det er Christiansborg-historien et eksempel på.

Men helt overordnet, så er affaldsindustrien også af den opfattelse – det vil næppe være nyt for dem, som kender os – at der er behov for en gevaldig sanering og oprydning i regler, rammer og ikke mindst langsigtede mål på affaldsområdet.

Det fører os til det næste.

Selv om vi i industrien og Pernille Skipper sikkert kan få en lang, god og måske endda underholdende diskussion i det offentlige rum om vores uenigheder, så tror vi egentlig, at enigheden er større, end man kunne tro.

Læs også

Vi er enige om meget
Vi mener, at der skal sorteres og genanvendes langt mere affald end i dag. Det er vigtigt i sig selv (og det er eksistensgrundlag for mange af branchens virksomheder). Det mål – tror vi – Enhedslisten vil være enig i.

Vi mener, at der skal forbrændes langt mindre affald end i dag. Det kræver langsigtede beslutninger, som både forbrændingssektoren og affaldssektoren kan styre efter. Det mål – tror vi – Enhedslisten vil være enig i.

Vi mener, at det haster med mere ensartede og mere klare regler for sortering af affald, så mere affald kan genanvendes i stor skala. Det mål – tror vi – Enhedslisten vil være enig i.

Hos ARI er vi industrifolk og ikke politikere. Så vi forestiller os ikke at forhandle affaldsregler med Pernille Skipper. Men vi vil meget gerne have en åben dialog med hende – og alle andre politikere – så vi kan komme med inspiration til det ret vigtige arbejde på affaldsområdet, der er en del af fremtidens cirkulære økonomi.

Invitation til snak om affald
Det rækker langt videre end bare affaldsvirksomhederne – god affaldsgenanvendelse handler også om, at produktionsvirksomheder skal bruge affaldet som råvarer.

Vi arbejder dagligt med affaldet og har ret godt blik for, hvor der er knaster, som bør høvles af – også selv om der kan være forskellige opfattelser af, hvad de rigtige løsninger er.

Derfor håber vi, at Skipper vil tage imod invitationen til en snak om affald – og ikke kun det fra Christiansborg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Bukholt

Sekretariatsleder, Affalds- og Ressourceindustrien, Chefkonsulent, DI
cand.jur. (Københavns Uni. 1994)