Anmeldelse af 
Jakob Zinck Thellufsen

Atomkraftbog er underholdende, men den falder for sine egne præmisser

Ny bog fra Hans Jørgen Nielsen ønsker, at vi atter skal diskutere atomkraft som en del af den danske energiforsyning. Her når bogen i sidste ende ikke i mål, da den ikke svarer på, hvordan atomkraft kan indgå i det danske energisystem - især med øje for de ønskede klimamål, anmelder Jakob Zinck Thellufsen. 

Bogen beskriver både, at vi er ret gode til at inddæmme radioaktiv stråling, men også, at det sagtens kan være farligt. Bogen beskriver også en række relevante dilemmaer, men det er uklart, hvad Hans Jørgen Nielsen eller de adspurgte eksperter mener, at vi skal bruge de mange informationer til, skriver Jakob Zinck Thellufsen.
Bogen beskriver både, at vi er ret gode til at inddæmme radioaktiv stråling, men også, at det sagtens kan være farligt. Bogen beskriver også en række relevante dilemmaer, men det er uklart, hvad Hans Jørgen Nielsen eller de adspurgte eksperter mener, at vi skal bruge de mange informationer til, skriver Jakob Zinck Thellufsen.Foto: Gleb Garanich/Reuters/Ritzau Scanpix
Jakob Zinck Thellufsen
Alt det ingen har fortalt os om ATOMKRAFT
Hans Jørgen Nielsen
310 sider, Forlaget Pressto ApS. Udkom 3. november 2022.


Atomkraft fylder for tiden en del i den offentlige debat. Spørgsmålet er: Skal A-kraft være en del af den danske energiforsyning i fremtiden eller ej?

Tilbage i 1985 blev det politisk besluttet, at atomkraft ikke skulle være en del af energiplanlægningen i Danmark, men med udgangspunkt i klimakrisen, og behovet for at eliminere CO2-emissioner fra vores energisystem, så har atomkraftdebatten fået nyt liv. Derfor har Hans Jørgen Nielsen, konsulent og tidligere politisk rådgiver, skrevet bogen ”Alt det ingen har fortalt os om Atomkraft”.

Præmissen for bogen er, at han vil bidrage til, at vi atter skal diskutere atomkraft som en del af den danske energiforsyning. Her når bogen i sidste ende ikke i mål, da den ikke svarer på, hvordan atomkraft kan indgå i det danske energisystem - især med politiske ambitioner om 70 procent CO2-reduktion i 2030 og CO2-neutralitet i 2050.

Hans Jørgen Nielsen bruger næsten to tredjedele af bogen på at diskutere og gennemgå radioaktivitet, atomaffald og ulykker. I den del af bogen kommer han både ind på en række velkendte spørgsmål, men tilføjer mindre kendte, men interessante informationer omkring radioaktiv stråling, både fra atomkraftværker og andre materialer som medicinsk udstyr.

Hans Jørgen Nielsen taber mig dog for alvor i diskussionen omkring, hvorfor vi ikke kan forholde os til spørgsmålet om omkostninger

Jakob Zinck Thellufsen
Lektor, Institut for Planlægning, Aalborg Universitet

For Hans Jørgen Nielsen beskriver både, at vi er ret gode til at inddæmme radioaktiv stråling, men også, at det sagtens kan være farligt. Han beskriver også en række relevante dilemmaer, men det er uklart, hvad Hans Jørgen Nielsen eller de adspurgte eksperter mener, at vi skal bruge de mange informationer til.

For betyder det, at vi i dag bygger gode, sikre atomkraftværker og må acceptere de omkostninger der er forbundet hermed? Eller er udfordringen, at det i mange tilfælde er så dyrt, at vi er nødt til at spare på sikkerheden?   

Syv år at handle på

Netop den tilgængelig teknologi er udgangspunkt for et af de rigtig gode afsnit i bogen.

Hans Jørgen Nielsen beder atomfysiker Bent Lauritzen om at opliste atomkraftteknologier i tre kategorier: Dem vi kan bygge nu, og dem vi snakker om, men faktisk ikke kan bygge endnu. Her beskriver Bent Lauritzen klart, at skal vi bygge et dansk atomkraftværk i dag, er det mest oplagte et tredje-generationsværk. Enten let- eller tungtvandsreaktor, da de udgør cirka 90 procent af alle reaktorer, og at man på nuværende tidspunkt endnu ikke har bygget de såkaldte små modulære reaktorer, der stadig lader vente på sig.

Afsnittet giver et godt overblik over de tilgængelige teknologier, som man med fordel kan have i baghovedet, når vi skal vurdere, om atomkraft kan udgøre en løsning på klimaudfordringerne i en dansk kontekst. Vi har nemlig forpligtet os politisk på allerede i 2030 at reducere CO2-emissioner med 70 procent. Det kræver, at en stor del af den CO2-neutrale energiproduktion skal være klar om allerede syv år.

Her er det et problem, at det i vesten de sidste gange har taget 12-15 år at bygge et atomkraftværk. Men selv med et globalt gennemsnit omkring syv år på at bygge et atomkraftværk, så er det svært, at få den nødvendige kapacitet til at være klar allerede i 2030.

Atomkraftværker er ikke energiøer

Det er netop her, at ”Alt det ingen fortæller os om atomkraft” går fra at være en bog med en række interessante og oplysende fortællinger om atomaffald, atomulykker, og hvordan vi er kommet videre siden 1980'erne, alt sammen understøttet af brugen eksperter, til at blive mere holdningsbaseret. Det er en skam, da det reelt er med til at udvande bogen.

Hans Jørgen Nielsen viser i bogen, at vindkraft, solenergi og atomkraft er de energikilder, der har lavest CO2-udledning, lavest helbredspåvirkning og så videre. Men hvis vi skal diskutere atomkraft, er vi også nødt til at diskutere omkostninger, og hvor hurtigt det kan bygges.

Læs også

Her ender Hans Jørgen Nielsen desværre lidt med at sige, at vi ikke kan diskutere byggetid, da alting tager tid. På trods af, at vindmølleparker tager to til tre år at bygge i Danmark, hvilket er langt hurtigere end den tid, som det tager at bygge et atomkraftværk.

Hans Jørgen Nielsen begår også den klassiske fejl at sammenligne et atomkraftværk med at bygge en energiø.

Et atomkraftværk er et el-producerende anlæg, hvilket bør sammenlignes med for eksempel en havvindmøllepark. En energiø er derimod et langt større energiprojekt end et atomkraftværk eller havvindmøllepark, da det også inkluderer elektrolyse, power-to-X og infrastruktur til udveksling af energi med udlandet.

Oplyser eller overbeviser?

Hans Jørgen Nielsen taber mig dog for alvor i diskussionen omkring, hvorfor vi ikke kan forholde os til spørgsmålet om omkostninger.

Her må vi nøjes med en påstand om, at det er svært at sige noget om det, og derefter en række anekdoter om tilskud til vind, renter på lån til atomkraftværker, bygningen af helt nye typer af atomkraftværker, og alt muligt andet.

Det virker til, at Hans Jørgen Nielsen primært har den ambition at forvirre læseren til at forstå, at vind måske ikke er så billigt, som det giver sig ud for, og at atomkraft faktisk kunne være meget billigere, end det er i dag, uden egentlig at have belæg for det.

Starten er informativ, men hvor jeg i sidste ende ikke er blevet klogere på det helt centrale spørgsmål: Hvad er konsekvensen ved at indføre atomkraft i Danmark?

Jakob Zinck Thellufsen
Lektor, Institut for Planlægning, Aalborg Universitet

Ud fra en ren dansk præmis er der ikke analyser, som viser, at et nyt atomkraftværk i Danmark kan producere billigere strøm end en vindmølle.

Her kunne jeg som læser virkelig have ønsket mig, at Hans Jørgen Nielsen ville have spurgt en ekspert i energisystemanalyser, ligesom han spørger eksperter i de andre kapitler. En sådan ekspert kunne nemlig have oplyst Hans Jørgen Nielsen og læseren om, hvorfor vi godt kan sige noget om omkostningerne og også om, hvordan energisystemer kan og skal balanceres i fremtiden for at forsyne bedst muligt – uagtet om det er sker ved hjælp af vedvarende energi eller atomkraft.

Jeg står derfor tilbage med en følelse af en underholdende bog, og hvor starten er informativ, men hvor jeg i sidste ende ikke er blevet klogere på det helt centrale spørgsmål: Hvad er konsekvensen ved at indføre atomkraft i Danmark?

Bogen ender i de mest centrale kapitler med mere at præsentere holdninger og anekdoter uden at introducere eksperter i samme omfang som i tidligere kapitler. Det fremmer ikke debatten, og spørgsmålet er derfor, om Hans Jørgen Nielsen i sidste ende lever op til sin egen præmis for at skrive bogen: At oplyse læseren om atomkraft. Eller om han i stedet forsøger at overbevise læseren om atomkraft.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Jørgen Nielsen

Politisk rådgiver, forfatter, ejer, Slotsholm ApS
cand.scient.pol.

Jakob Zinck Thellufsen

Lektor, Aalborg Universitet
Civilingeniør, By, Energi- og Miljøplanlægning (Aalborg Uni. 2013) ph.d., energiplanlægning (Aalborg Uni.)

Bent Lauritzen

Sektionsleder, DTU Fysik
Fysiker, KU

0:000:00