Debat

Byernes klima er mere end regn

DEBATPANEL: Jørgen Glenthøj, borgmester for Frederiksberg Kommune, ser et potentiale i at sammentænke klimatilpasning med befolkningstilvækst.
Foto: pressefoto/Frederiksberg Kommune
Researcher på portalerne Altinget | Forskning & Innovation, Altinget | By & Bolig samt Altinget | Transport. Studerer politisk kommunikation og ledelse på CBS.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Glenthøj
Borgmester for Frederiksberg Kommune

Byerne forandrer sig i disse år. Vi bliver flere og flere. Samtidigt rejser det store udfordringer, når vi kan se, at vores klima også ændrer sig. Om 100 år vil vi have op til 55 procent mere nedbør om vinteren og hyppigere skybrud i sommerhalvåret. Og de udfordringer, der trænger sig på, respekterer ikke administrative grænser.

Så hvis man skal undgå et fremtidsscenarie for byerne a la Ridley Scotts legendariske film Bladerunner, er det nu, vi skal handle. Og her er den enkelte kommune bare ikke stor nok til at handle alene.

Skybrudplaner og grønne områder
I hovedstaden er vi derfor gået sammen for i første omgang at komme med et bud på konkrete skybrudplaner for 3-4 milliarder kroner. Planer, som vil forebygge nogle af de skader, som mange af hovedstadens borgere udmærket husker, da et af den nyere tids værste skybrud væltede vand ned i kældre og butikslagere.

Fakta
Altinget | By & Boligs debatpanel diskuterer, hvad strømningen fra land til by betyder for byudviklingen i de større danske byer. Fokus er på, hvilke udfordringer byerne står over for, og hvordan disse skal håndteres politisk.

Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Og da vand har det med at løbe nedad og i f.eks. Frederiksbergs tilfælde ud af kommunen, ville det altså ikke give mening, hvis vi bare gik i gang alene.

Det projekt, som vi nu tegner de første streger til, bliver i det hele taget et enormt projekt, der vil forandre byen markant. Planen skal først og fremmest sikre, at de store mængder regn, vi får, kan komme væk uden at skabe voldsomme oversvømmelser.

Planen skal først og fremmest sikre, at de store mængder regn, vi får, kan komme væk uden at skabe voldsomme oversvømmelser. Men indsatsen gør det også muligt at adressere nogle af de udfordringer, vi står overfor, når vi bliver flere og flere borgere.

Jørgen Glenthøj
Borgmester for Frederiksberg Kommune

Men indsatsen gør det også muligt at adressere nogle af de udfordringer, vi står overfor, når vi bliver flere og flere borgere. For vore planer inviterer til at bruge flere af byens rum til endnu flere grønne områder med rekreative tilbud til borgerne.

Så måske har vi her et eksempel på nogle hårdkogte udfordringer, som vi, og andre storbysamfund herhjemme og verden over, kan vende til noget positivt. Det vil være til gavn og glæde for de mange borgere, vi allerede har, og ikke mindst til dem, der i de kommende år vælger storbyerne til.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Glenthøj

Fhv. medlem af Kommunalbestyrelsen (K), Frederiksberg Kommune, fhv. borgmester (K), Frederiksberg Kommune
medicinstudier (Københavns Uni.)

0:000:00