Dan Jørgensen: Regeringen har ikke planer om særlig dansk ordning for biomasse

BIOMASSE: Danmark kommer ikke til at gå solo, når regeringen fremlægger lovkrav til bæredygtig biomasse. Regeringens forslag vil lægge sig op ad international regulering og implementere EU-direktivet på området, oplyser klimaministeren.

Foto: Agnete Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

”Vi ved jo, at mange af støttepartierne overhovedet ikke har  dansk konkurrenceevne for øje. Så det er dejligt at blive bekræftet i, at ministeren også tager hensyn til økonomien og vilkår for dansk erhvervsliv."

Morten Messerschmidt
Klimaordfører, Dansk Folkeparti

Regeringen vil tage afsæt i eksisterende internationale regler, når der med den kommende klimahandlingsplan skal stilles lovkrav til bæredygtig biomasse.

Fakta
Danmarks brug af biomasse til energi eksploderer

Halm, brænde, træpiller og andet biologisk materiale bliver i stigende grad omsat til energi på danske kraftværker i virksomheder og i husstande. I 2018 producerede Danmark 182 petajoule (PJ) energi fra såkaldt biomasse, hvilket er 33 pct. mere end for fem år siden og mere end tre gange så meget som i 1995.

Stadigt mere af den danske energi fra biomasse laves især af skovflis og træpiller, som importeres fra udlandet. I 2018 måtte Danmark importere 37 pct. af den biomasse, som blev brugt i årets produktion af energi, hvilket er den højeste andel nogensinde.

Helt op til begyndelsen af nullerne kunne Danmark stort set producere energi fra biomasse uden brug af importerede materialer, hvorefter importens andel af den samlede biomasse anvendt til energiproduktion i Danmark er steget år for år.

Kilde: Danmarks Statistik

Derfor kommer regeringen ikke til at foreslå hverken afgifter på biomasse eller en national certificeringsordning.

Det oplyser klimaminister Dan Jørgensen (S) tirsdag i et svar til Klima- Energi- og Forsyningsudvalget på et spørgsmål stillet af Morten Messerschmidt (DF).

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00