Debat

Dansk Affaldsforening: Affaldsenergi kan bidrage til uafhængighed af russisk gas

Dansk Affaldsforening støtter ambitionen om at gøre Danmark uafhængig af gas fra Rusland. Men usikkerhed om affaldsenergisektoren besværliggør processen, skriver Henrik Friis. 

Affaldsenergisektoren producerer i dag 27 procent af fjernvarmen i Danmark, skriver Henrik Friis.
Affaldsenergisektoren producerer i dag 27 procent af fjernvarmen i Danmark, skriver Henrik Friis.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Henrik Friis
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fjernvarmeselskaber over hele landet oplever lige nu nærmest telefonstorm fra borgere, der gerne vil af med især gasfyret og i stedet kobles på fjernvarmeforsyningen – eller høre om fremtidens planer for netop deres områder.

Krigen i Ukraine og de generelt stigende energipriser har nemlig skabt et fokus på forsyningssikkerhed, der kan sammenlignes med 70’ernes oliekriser.

I Dansk Affaldsforening støtter vi ambitionen om at gøre Danmark og EU uafhængig af især russisk gas og olie, og ligesom Folketinget mener vi, at accelereret udbygning af fjernvarmenettet er en del af løsningen.

Usikkerhed om affaldsenergisektoren

Men det varme vand i rørene til de nye fjernvarmeforbrugere kommer ikke af sig selv. Derfor er usikkerheden om hele affaldsenergisektoren dybt problematisk – ikke blot i forhold til at nå klimamålene, men nu også i diskussionen om forsyningssikkerhed og energiuafhængighed.

Forligskredsen bag klimaplanen for affald har besluttet, at affaldsenergikapaciteten skal reduceres med 30 procent frem mod 2030 gennem en konkurrenceudsættelse. Affaldsenergisektoren producerer i dag 27 procent af fjernvarmen i Danmark, ifølge Energistyrelsens seneste benchmarkrapport.

Størstedelen af affaldsenergianlæggene kigger ind i at etablere CO2-fangst, fordi vi har en ambition om at være CO2-neutrale i 2030

Henrik Friis
Direktør, Dansk Affaldsforening

Mindre energiudnyttelse af ikke-genanvendeligt affald fra Danmark og andre EU-lande vil derfor også betyde en mindre produktion af fjernvarme herfra – fjernvarme, der skal produceres på anden vis.

Med CO2-fangst kan vi booste produktionen af fjernvarme, da processen med at indfange CO2 giver en større varmeproduktion. Det kan selvfølgelig kompensere for en kapacitetsnedgang, men det kan også bruges til mere varmeproduktion. Størstedelen af affaldsenergianlæggene kigger ind i at etablere CO2-fangst, fordi vi har en ambition om at være CO2-neutrale i 2030.

Også her spænder den fortsatte usikkerhed ben for en accelereret udvikling. Derudover vil vi påpege, at ti procent af Danmarks importerede biomasse (træflis og træpiller) kommer fra Rusland jævnfør Energistyrelsens analyse fra 2020. Noget kommer også fra Hviderusland og Ukraine. En andel kul kommer ligeledes fra Rusland, der anvendes til kraftvarme.

Biomasse er ikke svaret 

Uafhængighed af russiske energikilder bør derfor også omfatte biomasse og kul, som ideelt set ikke skal erstattes med biomasse fra andre lande, da Danmark ifølge flere aktører – ikke mindst Klimarådet – har en problematisk høj import af biomasse. I vores udspil om at gøre affaldsenergisektoren CO2-neutral inden 2030, peger vi på tre afgørende greb:

Øget udsortering af plastik, øget energieffektivisering og styrket integration i det samlede energisystem samt CO2-fangst, lagring og nyttiggørelse.

Klimaaftalen om affald forholder sig strengt taget kun til det første punkt. Nu har virkeligheden overhalet aftalen, især på det to sidstnævnte punkter. Vores opfordring til folketingspolitikerne er derfor at se med friske øjne på de muligheder, affaldsenergisektoren giver Danmark – såvel klimamæssigt, energimæssigt og nu også sikkerhedspolitisk.

Vi har vist vejen, og senest har de syv største affaldsenergianlæg herhjemme gjort det samme. Om vi så skal den vej ligger i folketingspolitikerne og regeringens lod at beslutte.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Friis

Direktør, Dansk Affaldsforening
cand.polit. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00