Debat

Dansk Affaldsforening: Offentlig forsyning skaber tryghed

DEBAT: Offentlig kontrol er centralt for hele samfundet, så affald bliver genanvendt og behandlet miljømæssigt forsvarligt, skriver Dansk Affaldsforening i et svar til Cepos.

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Hartvig Simonsen
Direktør i Dansk Affaldsforening

Dansk Affaldsforening mener, at forsyningssektoren leverer infrastruktur, som bidrager til udviklingen af et sammenhængende og velfungerende velfærdssamfund. Det er afgørende for mennesker og virksomheder, at der er rent vand i hanen, el i stikkonktakten, varme i radiatorerne, at spildevandet forsvinder og affaldet hentes.

Derfor mener vi, at kommunerne skal spille en helt central rolle i forsyningssektoren. 

Det er Cepos uenig med os i, konkluderer vi på baggrund af tænketankens debatindlæg her i Altinget.  

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Affaldssektoren er et vigtigt monopol
Først vil vi pointere, at affaldssektoren både er et traditionelt, rørforbundet naturligt monopol, idet 25 procent af landets fjernvarme produceres af affaldsenergisektoren. Men vi har med glæde noteret os, at professor i samfundsøkonomi Bent Greve i Altinget mener, at indsamling og håndtering af affald også er et utraditionelt naturligt monopol og så vigtigt et forsyningsområde, at et marked, der bryder sammen, kan få store konsekvenser. 

Offentlig kontrol, så affald genanvendes og behandles miljømæssigt forsvarligt, er centralt for hele samfundet. Diskussionen er derfor, om opgaverne på forsyningsområdet fortsat skal drives med et langsigtet samfundsansvar, eller om vi som i USA skal overlade det til markedet, at eksempelvis kemikalier og bakterier håndteres sikkert og troværdigt.

Det er afgørende for mennesker og virksomheder, at der er rent vand i hanen, el i stikkonktakten, varme i radiatorerne, at spildevandet forsvinder og affaldet hentes. Derfor mener vi, at kommunerne skal spille en helt central rolle i forsyningssektoren. 

Jacob Hartvig Simonsen
Direktør, Dansk Affaldsforening

Dansk Affaldsforening mener, at det offentlige skal sikre troværdigheden og sikkerheden – også på den lange bane – men som nu i godt og tæt samarbejde med de dygtige private aktører.

Priser falder ved non-profit regulering 
Cepos efterlyser dokumentation for effektiviseringer i affaldsbranchen. Siden 2010 er prisen for at få energiudnyttet et ton affald faldet med 9 procent. Det kan vi takke non-profit reguleringen i forsyningssektoren for. I den kommercielle el-distributionssektor, hvor overskud kan udbetales til investorer fra for eksempel den finansielle verden, ser vi det stik modsatte. Her stiger priserne – 12 procent siden 2006.

Cepos efterlyser også eksempler på den dobbelte bundlinje. På affaldsområdet er det for eksempel statens målsætning om 50 procents genanvendelse af metal, glas, pap, papir, plast, træ- og madaffald fra husholdningerne. Det er en meget klar opgave, som vi arbejder for at løse. Et andet eksempel er den omfattende skybrudssikring, så vores kloakker og veje kan håndtere fremtidens monsterregn. 

Nye affaldsløsninger i Middelfart 
Netop disse to forsyningsgrene tænkes sammen i et aktuelt klimaprojekt i Middelfart. Her kombineres skybrudssikring med bedre affaldsindsamling i form af underjordiske affaldsbeholdere i Middelfarts gamle bymidte. Det skal give bedre sortering og bedre arbejdsmiljø for skraldemændene, som slipper for at slæbe tunge skraldesække. 

Dertil er både skybrudssikring og affaldssystem designet, så det æstetisk hænger sammen med den historiske bykerne, så Middelfart fortsat er attraktiv som turistmål. Det er effektivt og klogt. Samtidig med at vi løser et affaldsproblem, tænker vi i at skaffe materialer til ny produktion og i at energiudnytte resten. Samtidig med at vi tænker over, hvordan vi bedst leder spildevandet væk, tænker vi klimatilpasning. Det kræver ofte store investeringer og langsigtede løsninger, hvor en del af afkastet er at rykke samfundet i den ønskede retning.  

Projektet i Middelfart gennemføres sammen med en lang række private leverandører som arkitekter, rådgivende ingeniører, entreprenører, leverandører af affaldsbeholdere og vognmænd. For kommunerne er store tilhængere af markedet, der hvor markedet kan levere de rette løsninger i den efterspurgte kvalitet til en fornuftig pris. Magter markedet ikke det, skal kommunerne selv have mulighed for at løse opgaverne. 

Privatisering er for dyrt for Bornholm
Det er disse samfundshensyn, Cepos finder det unødvendigt, at forsyningssektoren arbejder med. De er for diffuse. Regeringens rådgiver McKinsey mener ligefrem, at det ineffektive er selve samfundshensynet. Derfor argumenterer Cepos også for, at investeringer i affaldsanlæg på Bornholm aldrig skulle være gennemført, idet affaldsbehandlingen nu er for dyr.

Men mange ting er dyrere at løse på en ø med relativt få indbyggere. Den del af den økonomiske videnskab, Cepos henholder sig til, ville så sige ’luk Bornholm’ – det er for dyrt og ineffektivt. Cepos mangler dog fokus på både den lokale energiforsyning og de lokale arbejdspladser. 

I Dansk Affaldsforening ser vi det som en fordel, at det er ejeren af et selskab, der sætter retningen. Når selskaber ejes af borgerne, bør retningen sættes af borgernes repræsentanter. Når borgernes repræsentanter på Bornholm vægter forsyningssikkerhed højere end en kortsigtet besparelse, giver det mening. De bevarer muligheden for selv at bestemme. Cepos har ret i, at det ville en privat kapitalfond ikke vægte. Den ville fokusere på den kortsigtede gevinst og trække sig ud, hvis den fordufter. Regningen for at komme af med affaldet – den skal forsyningskunderne på Bornholm stadig betale.

Lad os diskutere det på Folkemødet
Cepos mener, at konkurrence mellem virksomheder og private investorer er grunden til Danmarks velstand. På samme måde vil vi pege på, at offentligt ejerskab og forbrugereje i kombination med non-profit reguleringen i forsyningssektoren er grunden til, at vi i dag har verdens bedste vand, varme- og affaldssektor – på trods af, at politikere kun vælges for fire år ad gangen.

Vores forskellige udgangspunkter fortjener at blive debatteret. Derfor vil vi gerne invitere Cepos til debat med forsyningssektoren på Folkemødet på netop Bornholm – om det er kortsigtet økonomisk tænkning eller samfundshensyn, der skal styre udviklingen af sektoren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Hartvig Simonsen

Direktør, Amager Ressourcecenter, vicepræsident, Cewep, næstfordmand C4
cand.merc.jur. (CBS. 2003), master of coroporate communication (AAU 2010)

0:000:00