Debat

Dansk Byggeri: Byggeaffald af værdi kræver sortering

DEBAT: Med det store og voksende behov for ressourcer globalt bliver genanvendelse lige så vigtig en dagsorden som rent miljø og rene omgivelser. Det kræver sortering forud for produktion, skriver Torben Liborius, erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri.

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Liborius
Erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri

Byggeaffald har længe været en genanvendelig og værdifuld ressource. Det er vigtigt for alle, ikke kun byggeriet, at affaldet håndteres miljømæssigt forsvarligt, og at mest muligt genbruges eller genanvendes. Med det store og voksende behov for ressourcer globalt bliver genanvendelse lige så vigtig en dagsorden som rent miljø og rene omgivelser. Men en forudsætning for, at byggeaffaldet skaber værdi er, at det bliver sorteret korrekt, og de miljøfarlige stoffer fjernes, hvilket skal ske forud for produktionen af affaldet. 

For mindre håndværkere er byggeaffald noget, de skal af med så let og billigt som muligt. Men håndværkerne har forståelse for, at det koster noget at håndtere affaldet. Det vigtigste for håndværkerne i denne sammenhæng er, at der er sammenhæng mellem ydelse og pris. Der skal ikke kunne være flere hundrede procent forskel i gebyrer fra en kommune til en anden.

Priser og opkrævningsmetoder skal være ens på tværs af kommunegrænser og landsdele – og udenlandske håndværkere skal også betale. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Men flere forhold står i vejen for, at dette kan ske. For eksempel: 

  • Prissætning af det kommunale affaldsgebyr er for ugennemsigtig og forskellig. 
  • Kommunerne fører ikke effektiv kontrol med brugere af genbrugspladserne.
  • Kommunerne fører ikke tilstrækkelig kontrol med sorteringen i fraktioner på genbrugspladserne.
  • Genbrugspladserne sikrer ikke, at forurenet og uforurenet byggeaffald holdes effektivt adskilt.

Der er derfor god anledning til, at regeringen har fremlagt sit udspil til en strategi for de offentlige forsyningsselskaber. En strategi, som på affaldsområdet går meget langt med et forslag om total privatisering af håndteringen af det genanvendelige erhvervsaffald.

De kommende regler skal tilgodese både håndværkere, affaldsvirksomheder og de kommuner, der fortsat gerne vil drive genbrugspladser, hvor erhvervslivet kan aflevere mindre mængder husstandslignende affald.

Torben Liborius
Erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri

Regler skal tilgodese alle
Dansk Byggeri repræsenterer både de håndværkere, der producerer affaldet, og de virksomheder, der modtager affaldet. Vi ønsker at fastholde erhvervsvirksomheders adgang til de kommunale genbrugspladser med mindre mængder af husstandslignende affald. Men der skal strammes op på den praktiske håndtering og kontrol, for de nuværende regler har betydelige mangler. Samtidig skal der ske en harmonisering, så der ikke er store forskelle fra kommune til kommune med hensyn til gebyrer, kontrol og tilgængelighed.

De kommende regler skal tilgodese både håndværkere, affaldsvirksomheder og de kommuner, der fortsat gerne vil drive genbrugspladser, hvor erhvervslivet kan aflevere mindre mængder husstandslignende affald.

Med det i mente er der i Dansk Byggeri enighed om en række anbefalinger til, hvordan reglerne for de kommunale genbrugspladser skal være fremover:

  • Virksomheder med køretøjer under 3,5 tons med husstandslignende affald skal fortsat kunne anvende de kommunale genbrugspladser.
  • Der bør ske betaling for aflevering af affald pr. besøg, som sikrer øget kontrol med affaldssorteringen og tillige understøtter ”forureneren betaler”-princippet.
  • Adgang og betaling bør ske via nummerpladegenkendelse.
  • I hver kommune bør der være et rimeligt antal genbrugspladser i forhold til den geografiske udstrækning, som har nummerpladegenkendelse og kan håndtere virksomheders affald. 
  • Der skal være mere kontrol med udenlandske virksomheders affaldshåndtering, hvorfor registrering af køretøjer bør ske i RUT-registret for at sikre, at alle betaler for sortering og affaldshåndtering.
  • Der skal kunne afleveres affald frit på tværs af kommunegrænser. 
  • Der skal etableres mulighed for levering af alle affaldsfraktioner på genbrugspladsen i henholdsvis forurenet og uforurenet affald.

Det vil sige, at de kommunale pladser fortsat vil være tilgængelige for håndværkere med mindre mængder, men på mere ensartede vilkår på tværs af landet, mens det store volumen vil gå gennem det privatiserede og professionelle system.

Vores anbefalinger vil løse de betydeligste mangler i det nuværende system, og for at vurdere effekten bør der ske en evaluering af tiltagene om fem år i 2022.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Liborius

Chef for dansk infrastruktur, Dansk Industri
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00