Dansk Byggeri: Det er ude af proportioner at frede Øresund
DEBAT: Vi har brug for lokale råmaterialer til at bygge nye skoler, veje og ældreboliger. Derfor er det ude af proportioner at totalfrede Øresund, skriver Torben Liborius, erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri.
Kirsten Ida Enemark
RedaktionsassistentAf Torben Liborius
Erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri
Nu tager Øresund endnu en tur i mediemøllen, om at havbunden er truet, og at den derfor bør fredes.
Politikere vil miljøet det bedste, og her er et farvand at fiske stemmer i. Men før det stikker helt af, skal man sikre sig, at der er hold i påstandene om død og ødelæggelse. For det er der ikke.
Sandsugning skader ikke Øresund
Der suges sand på mindre end to procent af Øresunds areal. I forhold til en fodboldbane svarer det til et samlet areal som målfelterne (de to helt små frikanter lige foran målet). Selvom målmanden slider græsset ved målstregen, er der jo masser af godt grønt græs på resten af banen.
Skriv til [email protected]
Det er derfor godt at se, at miljøminister Esben Lunde Larsen (V) har anlagt en rolig linje med blik for helheden. For det er jo paradoksalt, at de samme politikere, der gerne vil bygge nye skoler, cykelstier, veje, ældreboliger og børnehaver, tilsyneladende slet ikke skænker det en tanke, hvor råmaterialerne skal komme fra.
Råmaterialer er typisk tunge, og transporten er dyrere og mere miljøbelastende end selve materialet. Derfor er lokal produktion at foretrække.
Danmark, navnlig hovedstadsområdet, står midt i store udfordringer med at skaffe råmaterialer til den fortsatte udbygning. En lukning af Øresund vil forstærke den udfordring og skade miljøet.
Torben Liborius
Erhvervspolitisk direktør, Dansk Byggeri
Vi mangler råmaterialer i Danmark
Danmark, navnlig hovedstadsområdet, står midt i store udfordringer med at skaffe råmaterialer til den fortsatte udbygning. En lukning af Øresund vil forstærke den udfordring og skade miljøet. Der er i årtier hentet sand og grus i Øresund helt uden problemer.
Desværre var Københavns Kommunes selskab By og Havn i 2014 årsag til en stor negativ påvirkning, da der skulle bygges krydstogtskajen, men den oplevelse førte til fornuftige stramninger af reglerne, så det ikke kan ske igen.
At bruge 2014 som argument for at totalfrede Øresund er derfor ude af proportioner, og en fredning vil være uden blik for helheden og udviklingen.