Debat

Dansk Byggeri: Erhvervspakken skal styrke små firmaers cirkulære økonomi

DEBAT: Byggebranchen er landets største affaldsproducent. Derfor skal erhvervspakken have fokus på, at små byggevirksomheder får bedre kompetencer og uddannelse, så den cirkulære økonomi fremmes, skriver Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

Byggebranchen producerer årligt 4,1 millioner tons bygge- og anlægsaffald. Det svarer til 35 procent af alt affald.
Byggebranchen producerer årligt 4,1 millioner tons bygge- og anlægsaffald. Det svarer til 35 procent af alt affald.Foto: /ritzau/Ditte Lysgaard Holm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael H. Nielsen
Direktør i Dansk Byggeri

I Dansk Byggeri giver vi gerne et kvalificeret bud på, hvad de afsatte midler til cirkulær økonomi i erhvervspakken bør fremme.

Dansk Byggeri har da også allerede henvendt sig til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg med konkrete bud på, hvad der skal til for mærkbart at løfte dette område.

Branchens fokus på cirkulær økonomi fik sit klare udtryk med anbefalingerne fra Advisory Board for Cirkulær Økonomi, som blev præsenteret for regeringen i juni 2017. Et ønske, som samtlige aktører i byggebranchen har henvist til over for erhvervsminister Brian Mikkelsen og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en fællesskrivelse. Her giver bygge- og anlægsbranchens aktører udtryk for deres ønsker om, at man politisk prioriterer indsatsen for cirkulær økonomi som et egentligt erhvervspolitisk strategiområde.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Nu har regeringen valgt at følge anbefalingerne op ved at afsætte midler til området i den netop vedtagne erhvervspakke.

Små virksomheder mangler kompetencer
I den forbindelse vil Dansk Byggeri især slå til lyd for, at indsatsen fokuseres, så små og mellemstore virksomheder, smv’ere, også engageres i arbejdet med cirkulær økonomi. Store entreprenører har ofte kompetence og bedre organisering at byde ind med i forhold til projekter inden for den cirkulære økonomi. Men der mangler stadig smv-værktøjer, som egner sig til de mindre byggeprojekter og ikke mindst renoveringer.

Det er en forudsætning for nyttiggørelse af byggeaffald, at byggeriets aktører er i stand til at identificere og håndtere farlige stoffer og materialer ved affaldskilden.

Michael H. Nielsen

Vi har derfor anbefalet

- at der udvikles værktøjer til smv’ere om bedre og mere effektiv affaldssortering

- at der sker forbedring af eksisterende uddannelsestilbud til smv’ere

- at der ydes støtte til allerede igangværende projekter, som løfter den cirkulære dagsorden

Byggeriet er storleverandør
Det er vigtigt, at der er fokus på affald, når vi taler på byggeriets vegne. Det er sådan, at byggebranchen er Danmarks største affaldsproducent og producerer årligt 4,1 millioner tons bygge- og anlægsaffald. Det svarer til 35 procent af alt affald.

80 procent af bygge- og anlægsaffaldet kommer skønsmæssigt fra renovering og mindre ombygninger, som smv’ere typisk har som deres primære forretningsområde.

Derfor er renoveringsaffaldet så vigtigt. Et højere mål om en bedre fraktionering og dermed genanvendelse af byggeaffaldet har store miljømæssige muligheder i sig. Men det kræver, at byggebranchens smv’ere får mere viden om de muligheder, der findes.

Samtidig skal smv’ere uddannes bedre i håndtering af affaldet og i at fjerne de miljøfarlige stoffer ved kilden. Efteruddannelsessystemet, for eksempel AMU, skal således ikke blot udbyde de traditionelle kurser i håndtering af asbest, men også fokusere på nogle af de andre miljøfarlige stoffer og materialer, for eksempel PCB og bly.

Det er en forudsætning for nyttiggørelse af byggeaffald, at byggeriets aktører er i stand til at identificere og håndtere farlige stoffer og materialer ved affaldskilden.

Der er således god samfundsmæssig og erhvervsmæssig fornuft i at tænke byggebranchen og smv'ere ind i strategien for cirkulær økonomi og gøre det til et indsatsområde for midlerne i erhvervspakken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael H. Nielsen

Seniorrådgiver, Concito
landsskabsarkitekt (Københavns Uni. 1983), master i offentlig administration (CBS 2000)

0:000:00