Debat

Dansk Erhverv: Sæt fibernettet fri

DEBAT: Hurtigt og stabilt internet kræver, at fibernettet sættes fri, så der ikke er monopol på hurtig forbindelse. Det vil sætte skub i den digitale udvikling i Danmark, skriver Poul Noer, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Foto: Colorbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Poul Noer
Chefkonsulent, Dansk Erhverv

Prisen på mobiltelefoni og internet har været stødt faldende for forbrugerne i løbet af de seneste ti år. I samme periode er nettet blevet mange gange hurtigere og er smeltet sammen med smartphonen.

Denne positive udvikling kan man blandt andet takke den hårde konkurrence på området for, som regeringen meget rammende dokumenterer i sin nye 2025-plan. Derfor er det nu på tide, at forbrugerne også får gavn af konkurrence på fibernettet.

Hurtigt og stabilt internet er afgørende for, at Danmark fortsat udvikler sig som et digitalt samfund og en digital økonomi. Tingenes internet (IoT), industri 4.0 og mange af de andre teknologiske landvindinger, som ligger om hjørnet, kræver en effektiv infrastruktur med både hurtigt fast og trådløst bredbånd og et velfungerende marked, som sikrer balancen mellem priser og nye investeringer.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det er afgørende, at vi udnytter vores ressourcer bedst muligt og sikrer, at vi hele tiden udvikler service og infrastruktur. Det ville næppe være rentabelt for teleselskaberne at investere i udrulning af nyt fibernet klos op ad energiselskabernes lukkede fibernet.

Og hvis de drænede deres investeringsbudgetter og gjorde det, ville det blive en alvorlig hæmsko for udbygning af det ultrahurtige 5G mobilnet, som er en forudsætning for IoT.

I Dansk Erhverv mener vi, at en fremtidssikret digital infrastruktur indebærer, at fibernettet stilles frit.

Poul Noer
Chefkonsulent, Dansk Erhverv

Energiselskaberne begyndte at udrulle fibernettet til danske husstande i 2005 med det formål at levere endnu hurtigere internet, TV og telefoni. Det er 12 år siden, og dengang blev vi stillet i udsigt, at nettet ville blive åbnet på samme måde, som TDC i sin tid åbnede sit kobbernet for andre leverandører. Men indtil videre er det ikke sket.

Det er stadig sådan, at energiselskaber ikke stiller sit net til rådighed for den leverandør, som forbrugeren måtte ønske.

Nyt forlig skal sætte fibernettet fri
Energiselskaberne har derfor i nogle områder af landet et lokalt monopol på hurtigt bredbånd til skade for forbrugerne og innovation af nye produkter.

Politikerne går snart i gang med forhandlingerne om et nyt teleforlig. Det er forhandlinger, som vil få stor betydning for, hvordan fremtiden for IT og tele udvikler sig i Danmark. Samtidig har regeringen i sin nye 2025-plan annonceret et ambitiøst vækstmål gennem blandt andet forbedret konkurrence, som det for eksempel er sket på mobiltelefoni og i flybranchen.

I Dansk Erhverv mener vi, at en fremtidssikret digital infrastruktur indebærer, at fibernettet stilles frit, således at alle internetudbydere sikres adgang til at levere tjenester og services over lokale fibernet.

Det skal selvfølgelig ske mod en fornuftig afregning til ejerne, så de fortsat bliver ansporet til at investere i fibernet.

Vi håber, at politikerne vil være med til at sætte fibernettet frit og sikre konkurrencen både til gavn for forbrugerne, men også til gavn for investeringer og innovation.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Noer

Fagchef for Digital, Rådgivning og Service, Dansk Erhverv
ph.d. i europæisk historie (European University Institute 2006), cand.mag. i historie og filosofi (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00