Debat

Fiskeriforeningen til Dansk Energi: Der er faktisk plads til både havmøller og fiskeri

Dansk Energi har ikke de store problemer med, at havvindmølleparken ved Hesselø drejer nøglen om på Gilleleje havn. Det er mangel på dialog og erkendelse af, at der er plads til både havmøller og fiskeri, skriver Ole Lundberg Larsen.

Gilleleje havn risikerer at lukke, hvis fiskeriet begrænses yderligere som konsekvens af den planlagte havmøllepark, skriver Ole Lundberg Larsen.
Gilleleje havn risikerer at lukke, hvis fiskeriet begrænses yderligere som konsekvens af den planlagte havmøllepark, skriver Ole Lundberg Larsen.Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når man lever af et sundt havmiljø, så bør det sige sig selv, at Danmarks Fiskeriforening er positive over for alle tiltag, som kan gøre den danske økonomi grøn.

I Fiskerierhvervet har vi reduceret vores CO2-udledning med 60 procent siden start 90'erne, og vi har sammen med Danmarks Fiskeriforening foreslået, at 10 procent af de danske havområder gøres til urørt hav. Samtidig bidrager vi med vigtige arbejdspladser uden for storbyerne.

For lokalpolitikerne står det klart, at Gilleleje havn risikerer at lukke, hvis fiskeriet begrænses yderligere.

Ole Lundberg Larsen
Underdirektør, Danmarks Fiskeriforening PO

De arbejdspladser er vigtige. Derfor skal vi have en ordentlig dialog og en solid faglig dokumentation, når placeringen af havvindmøllerparker i Danmark besluttes, sådan der er plads til alle. Sådan er det ikke i dag.

På Altingets debatsider 13. april kan man læse, at branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi, Kristine van het Erve Grunnet, ikke har de store problemer med, at havvindmølleparken ved Hesselø drejer nøglen om på Gilleleje havn. Faktisk sammenligner hun det med, når nogle danskere får udsigten fra deres sommerhus spoleret af en havvindmøllepark. Tak for kaffe.

Det synspunkt har vi selvsagt ikke den store forståelse for. Vi taler om et lokalsamfund, hvor almindelige mennesker gennem generationer har arbejdet med fiskeri. Mennesker, som har været med til at sikre forsyning af sunde fødevarer - også under corona-pandemien.

Og for lokalpolitikerne står det klart, at Gilleleje havn risikerer at lukke, hvis fiskeriet begrænses yderligere. Og så er det altså ikke kun fiskerne, der står uden arbejde. Derfor skal vi behandle fiskeriet med respekt. Og i det her tilfælde handler det først og fremmest om en bedre dialog om placeringen af havvindmølleparkerne.

Plads til både fiskeri og havvindmøller
I fiskerierhvervet anerkender vi, at der er et stort behov for at udbygge forsyningen af vedvarende energi til lands som til havs. Men i det konkrete tilfælde ved Hesselø lægges der op til at opføre en vindmøllepark midt i nogle af de bedste fiskepladser i det sydlige Kattegat.

I det her tilfælde er det muligt at finde en løsning, der ikke koster unødige arbejdspladser eller ødelægger et lokalsamfund.

Ole Lundberg Larsen
Underdirektør, Danmarks Fiskeriforening PO

Det er et resultat af manglende dialog. For det er faktisk muligt at placere havvindmølleparken sådan, at der er plads til havmøller og fiskeri side om side. Der er nemlig et meget stort areal, som forsvaret i dag bruger til øvelser et par timer hvert år, hvor parken også kan placeres.

Så med en åben dialog kunne man have en win-win situation. Vindmøllerne kunne placeres, så fiskeriet får mulighed for at udvikle sig, og samfundet kan få glæde af den grønne energi og de arbejdspladser, som projektet vil skabe. Det burde man også kunne bakke op om i Dansk Energi.

Den tilgang flugter også med det, vi hører fra de politiske partier lige fra Radikale Venstre til Konservative, der alle siger, at den grønne omstilling ikke skal koste arbejdspladser. Og i det her tilfælde er det muligt at finde en løsning, der ikke koster unødige arbejdspladser eller ødelægger et lokalsamfund omkring en havn.

Det er vigtigt, og det er den kloge måde at gøre det på - også for at sikre bred opbakning til den grønne omstilling blandt danskerne.

Trawlfiskeri er ikke en slem CO2-udleder
Kristine van het Erve Grunnet henviser derudover til en artikel fra The Guardian, der fortæller, at trawlfiskeriet globalt udleder lige så meget CO2 som luftfarten. I denne sammenhæng skal det vidst tolkes som et lidt spøjst argument for, at fiskeriet blot skal føje sig.

Skulle der blive frigivet CO2 i forbindelse med trawlfiskeriet, siger forskningen, at det vil falde tilbage til bunden. Det skal Dansk Energi ikke ligge søvnløse over.

Ole Lundberg Larsen
Underdirektør, Danmarks Fiskeriforening PO

Men desværre beror Guardians artikel på en mistolkning af et videnskabeligt arbejde. Det pågældende studie identificerer alene en mulig problemstilling på dybe havområder og fortæller ikke noget i forhold til danske farvande.

Der er intet i studiet, der dokumenterer, at trawlfiskeriet faktisk frigiver de store mængder CO2. Og der er god grund til at tro, at det slet ikke er tilfældet, da langt det meste CO2, der er lagret i havbunden, findes på dybder, hvor man ikke trawler.

Skulle der blive frigivet CO2 i forbindelse med trawlfiskeriet, siger forskningen, at det ikke vil blive frigivet til atmosfæren, men i stedet falde tilbage til havbunden over tid. Derfor skal de ikke ligge søvnløse over den påstand i Dansk Energi.

I Danmarks Fiskeriforening tager vi vores del af ansvaret for den grønne omstilling. Både hvad angår beskyttelse af havmiljøet, reduktion af CO2-udledning og den konkrete placering af havvindmølleparker.

Derfor opfordrer vi til en tæt dialog, og vi håber også, at vi i den konkrete sag om Hesselø havvindmøllepark kan finde en god løsning, der giver plads til alle til gavn for Danmark. Og vi inviterer gerne Dansk Energi til en snak over en kop kaffe.

Det er træls, når store og vigtige projekter bliver forsinket. Det kan man undgå med en ordentlig dialog. Det er grundlæggende, at politikerne får tilvejebragt et ordentligt grundlag for at træffe beslutninger om placeringen af fremtidens vindmølleparker på.

Det illustrerer Hesselø Vindmøllepark. Vi bør i vores moderne samfund kunne undgå situationer, hvor man træffer beslutninger i blinde og derefter opdager, at placeringen hiver tæppet væk under et lokalområde.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristine van het Erve Grunnet

Områdechef, Hofor
master of european studies (Aalborg Uni. 2001)

0:000:00