Dansk slutdepot for atomaffald sættes på standby

ATOMAFFALD: Folketingets partier er blevet enige om at lægge planerne om et dansk slutdepot for atomaffaldet fra Risø på hylden. Imens undersøges muligheden for et midlertidigt lager i Danmark.

Nick Hækkerup og resten af Folketingets partier er enige om at skyde et dansk slutdepot for atomaffald til hjørne. 
Nick Hækkerup og resten af Folketingets partier er enige om at skyde et dansk slutdepot for atomaffald til hjørne. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Cecilie Gormsen

Planerne om at lave et underjordisk slutdepot til atomaffald fra Risø er sat på pause. Det blev alle Folketingets partier onsdag enige om. 

På mødet blev man enige om at gå videre med at kigge på mulighederne for et såkaldt mellemlager, hvor atomaffaldet kan opbevares i op til 100 år. Samtidig fortsætter man med at undersøge mulighederne for at finde et sted i udlandet til det upopulære affald.

Onsdagens aftale glæder sundhedsminister Nick Hækkerup (S), der har siddet for enden af forhandlingsbordet. 

"Jeg er rigtig tilfreds med, at der i Folketinget er bred enighed om, at vi nu skal undersøge muligheden for at etablere et mellemlager nærmere. For mig at se er det den helt rigtige løsning. Nu lægger vi slutdepotsporet på hylden og koncentrerer os om mellemlagerløsningen," siger Nick Hækkerup i en pressemeddelelse.

Nick Hækkerup fortæller, at det ikke har nogen betydning, om den nye løsning, der skal undersøges, vil blive dyrere eller forlænge processen.

"Det er slet ikke det afgørende. Jeg er optaget af, at vi finder en løsning, som danskerne kan være helt trygge ved," siger Nick Hækkerup.

EL glade for ny aftale
Også Enhedslisten er tilfredse:

"Enhedslisten har i lang tid argumenteret for, at Danmark ikke havde den rette løsning for en placering af et slutdepot for atomaffaldet fra Risø, og at vi derfor var nødt til at satse på et mellemlager. Det var da også os, der krævede mellemlager- løsningen inddraget i undersøgelserne i 2012," siger partiets miljøordfører, Per Clausen, i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Vi er derfor glade for, at planerne om et slutdepot er sat på stand by, og at der nu er blevet enighed om at gå efter et mellemlager," udtaler Per Clausen.

Indtil der træffes en endelig beslutning, indstilles det videre arbejde med slutdepotløsningen.

Partierne har aftalt en fornyet drøftelse af perspektiverne ved et mellemlager inden for et år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00