Debat

Danske Vandløb: Kommuner bør tvinges til at klimasikre det åbne land

DEBAT: Kommunerne bør pålægges at klimasikre det åbne land til nutidens og fremtidens vandmasser, skriver Helge Danneskiold-Samsøe fra Danske Vandløb, der håber på snarlig politisk handlekraft på Christiansborg.

Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Helge Danneskiold-Samsøe
Formand for Danske Vandløb

Klimaændringer er en realitet, og forskerne har beregnet konsekvenserne, men politisk er der ikke ajourført lovgivning, der sikrer, at nationens vandløb er justeret til at kunne aflede den øgede nedbør. 

Klimaet er i hurtig ændring, forskerne måler, beregner og forudsiger ændringerne i det klima, kloden vil blive udsat for. Verdens nationer er samlet om at reducere den globale opvarmning ved at nedsætte CO2-udledningen og erstatte fossile brændstoffer med vedvarende energi. 

Klimakatastrofer som den, der pågår i Houston, hvor der lokalt falder mange hundrede mm nedbør på kort tid, er næsten umulige at sikre sig mod. Men danske forskere har beregnet størrelsen af den nationale klimaændring. Omfanget af 10- og 20-årshændelser, der vil ramme land og by i form af oversvømmelser frem til 2050 og det 21. århundrede er kendt.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Siden 2009 har forsikringsselskaberne årligt udbetalt mellem 2 og 5 milliarder kroner, dette på trods af at kommunerne nu senest i 2013 blev pålagt at iværksætte klimasikring af byerne mod tabsgivende oversvømmelser.

Kystsikring bliver prioriteret højere end vandløb
Langt de fleste større byer ligger ud til havet, ofte for enden af større vandløb, der igennem århundreder har tjent med vandkraft og transportveje med pramme fra byens opland ud til kysten. En placering, der nu er udsat for såvel havstigning, stormfloder og monsternedbør. Forårets storme har bevirket, at der nu politisk sker en opdatering af lovgivning på området kystsikring. Derimod er en opjustering af vandløbenes vandafledning i det åbne land for at imødegå samfundstab på grund af den pågående klimaændring endnu ikke en politisk realitet.

Kommunerne er lige nu kun pålagt at klimasikre byerne. Fremadrettet vil klimaændringerne betyde stadig større skader på natur, skovbrug og landbrug på grund af øget nedbør og stigende grundvandsspejl.

Helge Danneskiold-Samsøe
Danske Vandløb

Miljø- og klimaministerens nedsatte udvalg, der skal se på den gældende lovgivning, vandløbsloven og rækken af miljølove for at vurdere mulighederne for at sammenskrive en revision af lovgivningen, der sikrer såvel vandløbenes vandafledning som de EU-vedtagne vandrammedirektiver om opnåelse af ”god økologisk tilstand” i vandløbene.

Udvalget skal afgive betænkning i dette efterår, og dets anbefalinger imødeses at resultere i en lovgivning, der af kommunerne kan sikre ikke blot som for nuværende ”god økologisk tilstand”, men også en tilstrækkelig vandafledning, der kan klimasikre og imødegå 10-årshændelser. 

Den klimasikring, der hidtil er gennemført i de større byer, er fortrinsvis foretaget ved, at opstrømsvandmasser ”parkeres” før byen og her lader oplandet oversvømme. Dette sker i forbindelse med store nedbørshændelser, for eksempel når en 10-årshændelse rammer lokalt. Det er her, der savnes lovgivning og politisk handling til at imødegå samfundstab i det åbne land, det vil sige tab på jordbrug, ejendomme, tekniske anlæg, veje samt natur og rekreative områder.

Kommunerne er lige nu kun pålagt at klimasikre byerne. Fremadrettet vil klimaændringerne betyde stadig større skader på natur, skovbrug og landbrug på grund af øget nedbør og stigende grundvandsspejl. Ligeledes stiger eroderingen i kystregionerne påvirket af havstigning og storme. 

Som eksempel har forskerne beregnet, at den nuværende vandafledning for en 10-årshændelse ved Holløse Mølle i Susåen kræver en vandafledning på 40 m3/sekundet, i 2050 er behovet steget til 55 m3/sekundet.

Vi skal klimasikre det åbne land
Danske Vandløb og andre interessenter har over for de seneste fire ministre påpeget behovet for at iværksætte lovgivningsinitiativer, der klimasikrer det åbne land. Klimasikring for at imødegå de erkendte skader og dermed imødegå samfundsmæssige tab, såvel økonomiske, menneskelige og tab af natur. Lovgivningen bør sikre en proaktiv indsats styret af kommunerne, på linje med at kommunerne er pålagt at sikre, at vandløbene er i ”god økologisk tilstand”.

Den nuværende situation er, at vi kender konsekvenserne af klimaændringerne, og forskerne opdaterer løbende konsekvenserne med ny viden. Frem til 2100 forventes det, at Danmarks klima bliver, som det nu er i Sydfrankrig. Det betyder, at jordbruget skal ændre afgrøder, og at der i naturen sker skift i arter, nogle vil forsvinde, og nye vil flytte til. Alle – befolkning, erhverv og naturforvaltere – må tilpasse sig fremtidens klima. Alle bør samarbejde positivt til samfundets bedste.

Lad os håbe, at vi her i Danmark ikke udsættes for klimakatastrofer, som vi ser det i USA. Men den opgave, som kendskabet til den pågående klimaændring og dens konsekvenser har for Danmark, kalder på politisk handling. De oversvømmelsesskader af såvel byer som det åbne land vil i de kommende årtier kræve enorme beløb, hvis ikke der fra politisk hold iværksættes initiativer, der kan imødegå tab skabt af den kendte udvikling. 

Danske Vandløb repræsenterer såvel parcelhusejere, fritidshusejere og jordbrugere i det åbne land, og vi ser frem til et snarligt politisk initiativ til ny lovgivning, der kan imødegå oversvømmelser og tab i det åbne land. Politisk bør kommunerne pålægges at klimasikre det åbne land til nu og fremtidig vandafledningskapacitet. En opgave, der vil kræve langsigtet holistisk vægtning samt planlægning, der sikrer såvel natur- som erhvervsinteresser. 

På Finansloven er der netop afsat en række midler til blandt andet justering af det vidensgrundlag, der skal sikre fremtidens drift og vedligeholdelse af vandløb i Danmark. Men for nuværende findes der viden. Viden, som kan og bør udmøntes nu i pålæg om også at klimasikre det åbne land. 

Klimaet styrer, men vi har viden og kan agere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helge Danneskiold-Samsøe

Formand, Danske Vandløb, ejer, Øllingsøe Gods, formand, Ryde Å Lav, bestyrelsesmedlem, Landøkonomisk Selskab
civilingeniør i kemi- og kemiteknik (DTU 2006), kandidat i jordbrugsøkonomi (Kgl. Veterinær Landbohøjskole 2011)

0:000:00