Debat

Debattører: Regnearksakrobatik sikrer en kulsort skinkenation – vil vi så gerne være verdensmestre i greenwashing?

Det kan ikke være gratis at kalde sig ’den grønneste regering nogensinde’, når man på én og samme tid smider den grønne dagsorden under bussen, skriver Tanja Gotthardsen og Alexander Holm.

Det er på tide, at vores politikere tager beskik af den grønne historie, de prøver at sælge, inden vi som befolkning må gøre som i vores nabolande og trække dem for retten, skriver Tanja Gotthardsen og Alexander Holm.
Det er på tide, at vores politikere tager beskik af den grønne historie, de prøver at sælge, inden vi som befolkning må gøre som i vores nabolande og trække dem for retten, skriver Tanja Gotthardsen og Alexander Holm.Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Tanja Gotthardsen
Alexander Holm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For ganske nyligt kom det frem, at klimaministeriets embedsmænd var blevet tvunget til at få klimaregnskabet til at se grønnere ud, end det egentlig er. Det seneste regnskab havde nemlig, igen i år, vist sig i røde fremfor grønne tal.

Og selvom det måske ikke i sig selv er så chokerende, at der udøves regnearksakrobatik i embedsværket, understreger manipulationen under alle omstændigheder, at realiteten måske ikke er helt så forbilledlig, som den historie Klimaministeriet og de politikere, der ikke har lykkedes med at få Danmark i en grøn retning, prøver at sælge.

Regeringens grønne ambitioner trawler bunden

Men det starter og slutter desværre ikke med klimaregnskabet. Meget tyder på, at det primære, vores nuværende regering i virkeligheden ønsker at excellere i, er greenwashing i hidtil uset skala fremfor reelle reduktioner.

Alt dette sker, imens vores fælles eksistens- og trivselsgrundlag eroderer under fødderne på os. Tillad os at illustrere.  

Vi har ødelagt natur til lands; farvande, der er sønderrevet af bundslæbende redskaber og kvalt i landbrugets forurening; et galopperende overforbrug svarende til, hvad godt og vel 4 jordkloder årligt kan oppebære; og en landbrugslobby, der stædigt insisterer på retten til at producere de mest belastende produkter i samme omfang som hidtil.

I stedet for at passe på vores vilde dyr ser vi noget så sjældent som statsorkestrerede regionale udryddelser af fredede arter.

Tanja Gotthardsen og Alexander Holm
Selvstændig rådgiver og biolog

Vores biodiversitet er ikke i bedring, men derimod tilbagegang. Mange af vores fiskebestande er overfiskede eller er allerede kollapsede, såsom ålen eller torsken i Østersøen. Der findes næsten ingen nationer, hvor så en andel af havbunden er forstyrret og ødelagt af bundtrawl som os.

I stedet for at passe på vores vilde dyr ser vi noget så sjældent som statsorkestrerede regionale udryddelser af fredede arter.

Vores regering tager den endda nu så vidt, at de prøver at få EU til at sænke målsætningen for naturgenopretning, da de mener, at det vil være ’byrdefuldt’ for landbruget og fiskeriet, hvis vi skal have mere natur.

Folkesundhed og biodiversitet eller kortsigtede økonomiske interesser?

Vi gør samtidig intet for at reducere brugen af den klimabelastende biomasse, men lobbyer i EU for at få lov at fortsætte i det kulsorte spor. Vores landbrug har ikke fuld gang i ”den grønne omstilling,” men er gået i stå og har ikke reduceret deres udledninger siden 2009.

Og som nævnt indledningsvist, er vores samlede drivhusgasudledninger ikke faldende, men stigende. Klimafremskrivningen er de facto gået fra reelt værktøj til politisk spin.

På den måde er det ganske tydeligt, at der er interesser, der bliver tilgodeset - men det er hverken naturens, klimaets eller miljøets. End ikke vores egen sundhed lader til at være tilstrækkeligt vigtig til, at man politisk vil tage et ægte favntag med udfordringer som PFAS.

Skulle vi driste os til også at se videre på de sociale slagsider, har vores imponerende overforbrug enorme konsekvenser for det globale syds befolkning.

Vi må selv vælge, hvad Danmark skal være for et land. Er det klimaet, miljøet, biodiversiteten, folkesundheden og fællesskabet vi vil tage hensyn til, eller er det kortsigtede økonomiske interesser hos industrien, landbruget og fiskeriet?

Den nuværende regering lader tydeligvis til at prioritere det sidste – hvilket, man kunne fristes til at sige, står for deres egen regning. Problemet er bare, at regningen tilfalder os alle.

Vi må erkende, at vi er en kulsort skinkenation

Derfor kan det heller ikke være gratis at kalde sig ’den grønneste regering nogensinde’, når man på én og samme tid smider den grønne dagsorden under bussen.

Så lavt et politisk niveau fortjener vores land, og kommende generationer, ganske enkelt ikke. Det er at tage os alle sammen som gidsler for egen vindings skyld.

Hvis vi gerne vil rykke os i en bæredygtig retning må første skridt være ikke at lade som om; i stedet kan vi med fordel kalde en spade for en spade og et teknofiks for et teknofiks.

Tanja Gotthardsen og Alexander Holm
Selvstændig rådgiver og biolog

I en tid med et tiltrængt og tiltagende fokus på vildledende grøn markedsføring er det måske også på sin plads, at vores politikere tager beskik af den historie, de selv prøver at sælge, inden vi som befolkning må gøre som i vores nabolande og trække dem for retten?

Hvis vi gerne vil rykke os i en såkaldt grøn, eller sågar bæredygtig, retning med alle de systemiske omstillinger, det indebærer, må første skridt være ikke at lade som om; i stedet kan vi med fordel kalde en spade for en spade, en krise for en krise, og et teknofiks for et teknofiks.Alt andet er falsk tryghed.

Uden den erkendelse kommer en kulsort lille skinkenation, – der ikke vil opgradere sit landbrug, ikke tør omfavne ulven, er afhængig af biomasse og har en forkærlighed for bundtrawl – aldrig i gang med en reel, grøn omstilling.

Ikke alene kan vi, en velhavende nation med en højtuddannet befolkning, gøre det uendeligt meget bedre, vi fortjener også bedre end at smide klima-, miljø- og natur i skraldespanden, mens vi lyver om, hvor godt og grønt vi gør det.

Vi er ikke et grønt foregangsland, men måske vi kan blive det – hvis vi vil.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00