Debat

Der er brug for en effektiv el- og fjernvarmesektor

DEBAT: I DI ser vi med åbent sind på de muligheder, der er for at give reguleringen af fjernvarmesektoren et eftersyn, som det også er sket for elsektoren. Der ser ud til at være noget at hente, skriver Troels Ranis, branchedirektør i DI.

Foto: DI
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Troels Ranis,
Branchedirektør i DI

Jeg har med interesse fulgt debatten om, hvordan el- og varmeforsyningen skal reguleres i fremtiden. For DI er det væsentligt, at reguleringen vil sikre, at virksomheder og forbrugere kan købe el og varme til de lavest mulige priser. Det vil styrke virksomhedernes konkurrenceevne og være til gavn for vækst og velstand.

Fakta
Bland dig i debatten! 

Send dit indlæg til [email protected]

I el- og fjernvarmesektoren er der en række naturlige monopoler, som ikke kan konkurrenceudsættes. I fravær af konkurrence skal reguleringen i stedet sørge for, at el-og fjernvarmesektorerne bliver drevet så effektivt som muligt.

Elsektoren har over de senere år gennemført en betydelig effektivisering af transportydelserne. I perioden 2006-2013 er omkostningerne reduceret med ca. 800 mio. kr. Det skyldes blandt andet en væsentlig konsolidering af selskaberne, som er reduceret fra 189 selskaber i 1999 til 112 i 2005 og til yderligere 65 selskaber med udgangen af 2014.

Elreguleringsudvalget peger på, at der er et potentiale for fortsat effektivisering af elsektoren. Der er synergieffekter i forbindelse med yderligere fusioner og samarbejder. Og det står som en særlig pointe, at en videreudvikling af indtægtsrammereguleringen af elsektoren i kombination med en ny benchmarking vil kunne sikre fortsatte investeringer og samtidig øge effektiviteten, så det sikrer lavere tariffer for forbrugerne.

Copenhagen Economics regnede sig sidste år frem til, at der er et potentiale for effektiviseringer i fjernvarmesektoren på mellem 1,1 og 1,2 milliarder kroner om året. Det er med andre ord god grund til at overveje, hvordan man bedst effektiviserer fjernvarmesektoren til gavn for virksomheder og borgere.

Troels Ranis
Branchedirektør, DI

Noget mere at hente
Fjernvarmesektoren er i dag regulereret gennem ”hvile-i-sig-selv”. Det åbne spørgsmål er, om denne regulering vil skabe et tilstrækkeligt incitament blandt de over 400 fjernvarmeselskaber til at konsolidere sig og skabe en mere effektiv drift.

I DI ser vi med åbent sind på de muligheder, der er for at give reguleringen af fjernvarmesektoren et eftersyn, som det også er sket for elsektoren. Senest har en rapport fra tænketanken Axcelfuture udarbejdet af Copenhagen Economics konkret peget på, at ”hvile-i-sig-selv”-princippet i fjernvarmesektoren bør erstattes af indtægtsrammer, der med brug af benchmarking-modeller udmåler potentialet for mere effektiv drift.

Der ser ud til at være noget at hente. Copenhagen Economics regnede sig sidste år frem til, at der er et potentiale for effektiviseringer i fjernvarmesektoren på mellem 1,1 og 1,2 milliarder kroner om året. Det er med andre ord god grund til at overveje, hvordan man bedst effektiviserer fjernvarmesektoren til gavn for virksomheder og borgere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Ranis

Vicedirektør, Dansk Industri
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1997)

0:000:00