DF vil fastholde udskældt PSO-ordning

STØTTE: Grøn energi støttes for meget, men PSO-ordningen er god. Det mener Dansk Folkeparti, der frygter, at EU-Kommissionen vil annullere den danske ordning. LA ønsker ordningen flyttet til finansloven, men det advarer SF imod.

Der er god ræson i at beholde den særlige danske PSO-ordning til at støtte grøn energi, mener Dansk Folkeparti. 
Der er god ræson i at beholde den særlige danske PSO-ordning til at støtte grøn energi, mener Dansk Folkeparti. Foto: Colourbox
Morten Øyen

SF kommer ikke til at arbejde for, at ordningen skal afskaffes, medmindre vi bliver tvunget til det.

Steen Gade (SF)
Klima- og energiordfører
Fakta
PSO-ordningen:

PSO står for Public Service Obligation og pålægges alle danskeres elregning. PSO-afgiften blev indført i 1998, da energimarkederne blev liberaliseret. Provenuet fra PSO-afgiften går til producenter af grøn energi i Danmark, så de kan få en fast høj pris for deres el, selv når prisen ellers er lav.

EU-Kommissionens kritik går på, at PSO-afgiften pålægges alt elforbrug i Danmark, uanset om el-produktionen er foregået i udlandet eller i Danmark, mens den kun finansierer støtteordninger, som udenlandsk el-produktion ikke har adgang til. Og det strider imod EU-traktaten og forbuddet mod diskriminerende afgifter, vurderer EU-Kommissionen, der har rejst lignende sager i Sverige, Norge og Tyskland.
Danmark har med få justeringer af PSO-ordningen fået lov til at beholde den nuværende ordning til udgangen af 2016. Inden da skal en mere permanent ordning være på plads.

EU-Kommissionen, tænketanke, landbrug, erhvervsliv, økonomer.

Den danske PSO-ordning har mange fjender. Men den særlige måde at støtte grøn energi på er faktisk ikke så dum.

Det mener Dansk Folkepartis klima- og energiordfører Mikkel Dencker, der ellers selv ofte har langet ud efter PSO'en for at hæmme virksomheders konkurrenceevne.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00