Debat

DI og klimapartnerskab: Udfas kul i Nordjylland og udnyt overskudsvarmen

En hurtigere udfasning af kulforbruget på Nordjyllandsværket kan levere en årlig CO2-reduktion på omkring 0,7 millioner tons allerede i 2025. Det vil være et stort skridt frem for den grønne omstilling, skriver Troels Ranis og Michael Lundgaard Thomsen. 

Fjern kullet fra Nordjyllandsværket og sæt CO2-fri overskudsvarme ind i stedet.  
Fjern kullet fra Nordjyllandsværket og sæt CO2-fri overskudsvarme ind i stedet.  Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Michael Lundgaard Thomsen
Troels Ranis
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det kræver en ekstraordinær indsats, hvis vi skal reducere udledningen af CO2 med 50-54 procent, som et flertal i Folketinget har aftalt. 

Den energiintensive industri vil gerne være aktive medspillere. Der arbejdes intensivt på at gennemføre omstillingen væk fra fossil energi. Alt fra elektrificering og energieffektiviseringer over biogas til CO2-fangst er i spil og nødvendigt for at få succes med de grønne ambitioner. 

Et stort skridt frem
Samtidig har industrien en stor portion CO2-fri overskudsvarme, som kan udnyttes til fjernvarme. For eksempel leverer Aalborg Portland allerede grøn varme til over 30.000 aalborgensere. Og virksomheden kan snildt levere det dobbelte, hvis forudsætningerne er tilstede. Det vil svare til 60 procent af det samlede forbrug af fjernvarme og fortrænge mere end 335.000 tons CO2. 

Ambitionen for klimapartnerskabet for energiintensiv industri er at gøre industrien til den mest klimavenlige i verden.

Michael Lundgaard Thomsen og Troels Ranis
Hhv. formand for klimapartnerskabet for energiintensiv industri og branchedirektør, DI

Venstre og Konservative har foreslået at udfase kul på Nordjyllandsværket senest i 2025. Og det kan godt lade sig gøre, lyder meldingerne fra værkets direktør Jesper Høstgaard-Jensen. 

En hurtigere udfasning af kulforbruget på Nordjyllandsværket kan levere en årlig CO2-reduktion på omkring 0,7 millioner tons allerede i 2025. Det vil være et stort skridt frem for den grønne omstilling. CO2-udledningen fra Nordjyllandsværket svarer til halvdelen af udledningen fra alle danske boliger på naturgas. 

Kræver alternativ
Men det kræver naturligvis et alternativ, og her er overskudsvarmen fra industrien et naturligt valg og et billigt alternativ. I klimapartnerskabets sektorkøreplan til regeringen har vi peget på, at sektoren står klar med en række projekter til udnyttelse af mere overskudsvarme.

Derfor vil vi opfordre politikerne til at få den endelige aftale om overskudsvarme på plads og sørge for ikke at pålægge virksomhederne varmeforsyningslovens firkantede regler for varmeproducenter.

Ambitionen for klimapartnerskabet for energiintensiv industri er at gøre industrien til den mest klimavenlige i verden og sikre langsigtet vækst, beskæftigelse og produktion i Danmark. Det er en målsætning, som vi stadig arbejder for. 

Så fjern kullet fra Nordjyllandsværket og sæt CO2-fri overskudsvarme ind i stedet. 

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00