Esben Lunde til kommunerne: Vi skal være medspillere, ikke modspillere

KONFERENCE: Miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), appellerer til mere samarbejde mellem stat og kommuner. Jeg gør, hvad jeg kan, for at hjælpe, lyder det fra ministeren.

Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Hjalte T. H. Kragesteen

Med planloven har vi lagt op til, at der kan komme udviklingszoner rundt om i landet, så ville det jo være drønærgerligt, hvis I ikke fik søgt.

Esben Lunde Larsen (V)
Miljø- og fødevarerminister

Det var en dialog-orienteret minister, der torsdag besøgte KL's årlige teknik- og miljøkonference.
 
I konference-salen på Radisson Blu Scandinavia Hotel i Aarhus talte Esben Lunde Larsen direkte til salen og slog fast, at stat og kommune skal se hinanden som medspillere, ikke som modspillere. Og at han i hvert fald gør, hvad han kan, for at det er så let som muligt at være kommunalpolitiker.
 
"Vi arbejder målrettet på at gøre hverdagen nemmere for jer. Det er helt legalt, at man kan have holdninger til, om noget er godt eller skidt. Men reguleringsmæssigt skulle det gerne blive langt nemmere i samarbejdet mellem os og jer," sagde ministeren.
 
Ifølge Esben Lunde Larsen har han noget af have det i: for regeringen har leveret eller agter at levere en hel del, som kommunerne bør være glade for. En ny kystbeskyttelseslov er under opsejling. En ny planlov blev vedtaget sidste år. Og så er han i gang med at lave en ny lovstruktur. For blot at nævne et par eksempler.
 
Udfordre mit system
Det var ikke, fordi ministeren benyttede lejligheden til at tale dunder mod den kommunale verden. Men han lod forstå, at kommunalpolitikerne med fordel kunne holde et vågent øje med, hvad der bliver besluttet på Christiansborg.
 
"Jeg håber, at I vil udfordre mit system. Men også, at I vil tale med jeres egne systemer hjemme i kommunerne. Så I hvert halve år bliver opdateret på, hvad der er kommet af ændringer og forenklinger fra Miljø- og Fødevareministeriet," sagde Esben Lunde Larsen, der senere tilføjede:
 
"Jeg kan kun anbefale jer, at I som lokalpolitikere får forelagt al den post, der kommer fra mit ministerium. Jeg tror bestemt, at der en gang imellem vil være noget, der har interesse for jer."
 
Drønærgerligt
Ministeren havde også et par eksempler med og nævnte flere gange kommunernes nye mulighed til at ansøge om at udlægge udviklingszoner tæt ved kysterne.
 
"Med den nye planlov har vi lagt op til, at der kan komme udviklingszoner rundt om i landet. Og så ville det jo være drønærgerligt, hvis I ikke fik søgt," sagde Esben Lunde Larsen og kom derefter med et andet eksempel:
 
"Eller når vi nu i et brev til landets borgmestre har spurgt, om I eksempelvis oplever problemer med jeres vandløbsregulering. Det kan være steder med sedimentophobning eller lignende, der skal gøres noget ved. Så er det ærgerligt, hvis I ikke får svaret os på det. Det er jo vores hjælp til at komme videre."
 
Sager clasher
Ærgerligt er det også, hvis kommunerne ikke er gode nok til at prioritere, måtte man forstå. Og det sker faktisk en gang imellem, lød det fra Esben Lunde Larsen:
 
"Det er vigtigt, at I er opmærksomme på, at de indmeldinger, I kommer med til eksempelvis Grønt Danmarkskort, ikke kolliderer med, at I også gerne vil have nogle udviklingszoner. Det er enormt vigtigt, for jeg har fået en række sager ind til mig, hvor det clasher," sagde Esben Lunde Larsen og forsatte:
 
"Det er vigtigt, I er skarpe på, hvad der bliver lagt fast. For det kommer til at binde lang tid fremover."

KL's konference Teknik & Miljø 2018 løber af stabelen i Aarhus torsdag og fredag i denne uge.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00