EU-chefer strides i timevis om galopperende gaspriser: "Vi ødelægger vores befolkninger og vores finanser"

Det blev et ja til fælles gasindkøb, men nej til at pille ved energimarkederne – i hvert fald for nu – da de 27 EU-chefer mødtes i Bruxelles til et topmøde, hvor Ukraine-krigen hang tungt over deltagerne.

Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, med sine kollegaer fra Estland, premierminister Kaja Kallas, og Malta, premierminister Robert Abela, til topmøde i Det Europæiske Råd.
Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, med sine kollegaer fra Estland, premierminister Kaja Kallas, og Malta, premierminister Robert Abela, til topmøde i Det Europæiske Råd.Foto: Det Europæiske Råd
Peter Ingemann NielsenRikke Albrechtsen

BRUXELLES: EU’s stats- og regeringschefer har nikket ja til, at de 27 lande kan gå sammen om at købe gas. Det sker i håbet om, at de med små 450 millioner EU-forbrugere i ryggen kan få fordelagtige priser på et presset verdensmarked, ligesom de gjorde med vaccineindkøb under coronakrisen.  

Ved et topmøde i Bruxelles fredag gav statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes kolleger grønt lys til at skabe en fælles indkøbsplatform for gas, flydende naturgas og brint, sådan som EU-Kommissionen havde foreslået tidligere på ugen.  

{{toplink}}
Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

0:000:00