EU-landene er enige om at udskyde Brexit til næste år

UDSKUDT: De øvrige 27 medlemslande godkender en såkaldt fleksibel udsættelse af Storbritanniens exitdato. Dermed skal briterne først forlade EU-samarbejdet senest 31. januar næste år.

Blot tre dage før den nuværende Brexit-deadline, får Storbritannien nu tilladelse til at udskyde sin udtrædelse af EU med yderligere tre måneder.

Efter et møde mellem EU-ambassadørerne mandag er EU's øvrige 27 medlemslande blevet enige om at forlænge Brexit til 31. januar.

Det skriver formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, på Twitter.

Der er tale om en såkaldt fleksibel udtrædelsesdato, hvilket betyder, at Storbritannien har mulighed for at forlade EU før 31. januar, hvis det britiske parlament får Brexit-aftalen forhandlet på plads inden da.

Rådsformanden tilføjer, at det stadig er forventningen, at EU-landene kan klare den officielle godkendelse af den nye udtrædelsesdato igennem en skriftlige procedure. Dermed slipper EU’s stats-og regeringschefer for at mødes til et ekstraordinært topmøde i Bruxelles.

Enigheden om tre måneders forlængelse betyder også, at den franske præsident, Emmanuel Macron, har givet efter på sin tidligere modstand. De 27 medlemslandes EU-ambassadører mødtes allerede onsdag og fredag for at drøfte en udskydelse, men her var Frankrig imod at give mere end en kort teknisk udskydelse af udtrædelsesdatoen.

Med EU’s ja til en forlængelse er den britiske premierminister Boris Johnson klar til at forsøge at udskrive nyvalg i Storbritannien. Det er forventningen, at han mandag vil fremsætte forslaget om valg i underhuset.

Det kræver dog to tredjedeles flertal blandt parlamentarikerne, hvis sådan et forslag skal blive til virkelighed. Her kan Boris Johnson få problemer, fordi det store oppositionsparti Labour forventes at stemme imod.

Hvis premierministeren får flertal til at afholde valg, skal det finde sted 12. december.

Forrige artikel Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge Næste artikel Otte uger senere: Nu starter de reelle forhandlinger om klimaloven Otte uger senere: Nu starter de reelle forhandlinger om klimaloven
Regeringen indgår ny aftale: Skal bane vej for nye vindmøller

Regeringen indgår ny aftale: Skal bane vej for nye vindmøller

AFTALE: Regeringen og energiforligskredsen har indgået en ny aftale, der skal imødegå modstand fra naboer til fremtidens vindmølle- og solcelleprojekter. Naboerne får blandt andet en ret til at sælge deres bolig til anlægsejeren. Aftalen får blandet modtagelse.