Debat

European Energy: Fuglebeskyttelse kræver mindre jagt på edderfugle - ikke færre havvindmøller

Mens havvindmøllerne i Smålandsfarvandet skydes ned af jægere og ornitologer for at ødelægge levesteder for dykænder, intensiveres jagten på de selvsamme fugle. Der er brug for et skud fornuft i afvejningen af klimaprojekter og naturbeskyttelse, skriver Knud Erik Andersen.

Det er svært at se fornuften i, at det er havvindmøllerne, der foregår uindskrænket jagt på i Smålandsfarvandet, skriver Knud Erik Andersen.
Det er svært at se fornuften i, at det er havvindmøllerne, der foregår uindskrænket jagt på i Smålandsfarvandet, skriver Knud Erik Andersen.Foto: Bob Strong/Ritzau Scanpix
Knud-Erik Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jagtsæsonen på vindmøller er gået ind – og i visse kredse har man travlt med at fremstille opstilling af grøn energi som noget, der er dybt skadeligt for fuglelivet og biodiversiteten.

Havvindmølleprojektet Omø Syd, som vi har arbejdet på i nu ni år, står til at blive vingeskudt, da området på opfordring fra ornitologer er udset af Miljøministeriet til fuglebeskyttelsesområde.

Det skal blandt andet ske for at beskytte edderfugle – og mener jægerne og ornitologerne – også gerne give mere plads til, at sortænder kan boltre sig i vandene mellem Sjælland og Lolland.

Flere edderfugle ved havvindmøller
Vi er ikke uenige i, at naturen og mangfoldig biodiversitet er noget, som vi skal værne om. Derfor har vi også helt tilbage fra 2012, hvor vi igangsatte arbejdet med at anlægge havvindmølleparken i Smålandsfarvandet, foretaget utallige undersøgelser af vindmøllers påvirkning af edderfugle og andre dykænder.

Fuglebeskyttelse påkræver en indskrænkning af jagten på edderfugle og sortænder snarere end uindskrænket jagt på havvindmøller.

Knud Erik Andersen
Adm. direktør, European Energy

Vi har kigget på de kumulative effekter af vindmøllerne sammenholdt med vindmøller andre steder i området for at være helt sikre på, at effekten for fuglelivet var minimal. Og vi har foreslået at udpege hele 98 procent af Smålandsfarvandet til fuglebeskyttelsesområde og dermed begrænset området med havvindmøller til at dække de resterende to procent.

Samtidig viser en række opsigtsvækkende undersøgelser fra de eksisterende havvindmølleparker ved Rødsand, Nysted og Sprogø, at antallet af edderfugle rent faktisk forekommer i endnu større antal ved havvindmøllerne dér end før etableringen, formentlig på grund af de muslingebanker, som vindmøllerne giver plads til på fundamenterne. Havvindmøllerne er altså ikke edderfuglenes fjende, snarere tværtimod.

Fuglebeskyttelse kræver indskrænkning af jagt
Derfor kan det være svært at se fornuften i, at det er havvindmøllerne, der foregår uindskrænket jagt på i Smålandsfarvandet. Især når fuglene, som regeringen ønsker at beskytte, årligt nedlægges i tusindvis af jægere. Og jægerne får ikke bare lov at skyde både edderfugle og sortænder. Nej, sidste år skød de markant flere af begge arter end hidtil.

Nye tal fra Miljøstyrelsen viser nemlig, at der blev skudt over 20 procent flere edderfugle i jagtsæsonen 2020 end året før. I alt er der foreløbigt rapporteret om 27.303 nedskudte edderfugle, og det tal må forventes at stige, når de endelige tal lægges frem. Dertil skal lægges mere end 6.000 sortænder, som også måtte lade livet for jægernes kugler sidste år. Hvis man kigger specifikt på Slagelse Kommune, hvor vores havvindmølleprojekt Omø Syd skulle etableres, så er jagten på edderfugl eksploderet med 70 procent.

Til sammenligning forventes de cirka 50 havvindmøller, som vi planlægger at rejse i Smålandsfarvandet, at medføre en dødelighed på 115 edderfugle. Det er mindre end ti gange mindre end de 1.290 edderfugle, der blev nedlagt af jægere alene i Slagelse kommune - altså en minimal påvirkning.

Klimaforandringerne er den største udfordring mod den eksisterende flora og fauna på vores planet.

Knud Erik Andersen
Adm. direktør, European Energy

Tallene taler deres eget tydelige sprog om, at fuglebeskyttelse påkræver en indskrænkning af jagten på edderfugle og sortænder snarere end uindskrænket jagt på havvindmøller. Som det tidligere er blevet forklaret af en ekspert her i Altinget, så er et generelt jagtforbud på dykænder den bedste måde at beskytte dem på snarere end forbud mod at opstille vindmøller.

Stigende vandmasser og arternes massedød
Derudover så er det som om, at man også glemmer det store billede.

Klimaforandringerne er den største udfordring mod den eksisterende flora og fauna på vores planet. Vindmøller er, når vi planlægger ordentligt som ved Omø Syd, forudsætningen for at fremtidssikre vores fremtid mod stigende vandmasser og arternes massedød.

Selvom det kan virke fjernt at forestille sig, at én vindmølle gør en forskel i bekæmpelsen af CO2-udslip, batter det i den globale grønne omstilling. Omø Syd-projektet kan producere strøm til at forsyne 350.000 danske hjem, og det er derfor en markant brik i en grøn omstilling af samfundet.

Vi håber på en håndholdt politisk løsning for Smålandsfarvandet, der tager hensyn til både natur og klima, så begge områder ikke bliver hinandens modsætninger. Men det kræver fornuftige løsninger, som blandt andet at begrænse eller helt forbyde jagten på edderfugl og sortand i de områder, hvor havvindmøllerne rejses for at bekæmpe klimakrisen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00