Flertal klar til ny kritisk granskning af kommunalreformen

EVALUERING: Socialdemokratiet vil have en ny bred evaluering af kommunalreformens konsekvenser. Både SF, Dansk Folkeparti og Radikale støtter tanken. Men ikke nødvendigvis i den form, S lægger op til.

Socialdemokratiets partileder Mette Frederiksen brugte partiets sommergruppemøde til at præsentere et nyt nærhedsudspil, som gentager ambitionen om at få gennemført en ny evaluering af kommunalreformen.<br>
Socialdemokratiets partileder Mette Frederiksen brugte partiets sommergruppemøde til at præsentere et nyt nærhedsudspil, som gentager ambitionen om at få gennemført en ny evaluering af kommunalreformen.
Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Vi vil ikke lave konklusionerne på forhånd. Men det er ikke noget med at tegne et nyt landkort.

Magnus Heunicke (S)
Kommunalordfører

De selv samme partier, der som regering i 2013 kunne præsentere en evaluering af kommunalreformen, er nu klar til igen at underkaste konsekvenserne af den store reform en kritisk gennemgang.

Som en del af sit nylige såkaldte nærhedsudspil lægger Socialdemokratiet som et af flere punkter op til at få gennemført en ny evaluering af kommunalreformen.

Idéen blev allerede fremført at partileder Mette Frederiksen (S) ved sidste års partikongres forud for kommunalvalget. Men med udspillet ’Nærheden tilbage’ er idé omsat til et mere konkret forslag.

Dokumentation

Det skriver Socialdemokratiet om ny evaluering af kommunalreformen

Kommunalreformen blev gennemført med en forsikring om, at der skulle leveres mere kvalitet for pengene.

På nogle områder har reformen givet styrket faglighed og økonomiske stordriftsfordele.

På andre områder har centraliseringen medført økonomiske stordriftsulemper. Her er de offentlige institutioner ikke bare kommet længere væk fra borgerne. Centraliseringen er også blevet dyrere.

Konsekvenserne af kommunalreformen bør derfor undersøges til bunds, så der kan kastes lys over, om de løfter, der blev givet ved lanceringen af reformen om mere kvalitet for pengene, står mål med den faktiske udvikling. De svar mangler fortsat.

Socialdemokratiet foreslår:

 ■ At der igangsættes en evaluering af kommunalreformen, hvor det undersøges, hvordan udviklingen er gået i forhold til serviceniveau, effektivitet, økonomi og lokaldemokrati i kommunerne.

■ En afdækning af de svenske erfaringer med mulighed for folkeafstemninger om kommuneopdelinger fra den seneste svenske kommunalreform skal indgå i evalueringen.

Kilde: Udspillet 'Nærheden tilbage'


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00