Forligspartier vil have flere solceller

SOLCELLER: Den såkaldte solcellefest skal langt fra stoppes, mener forligspartierne. Flere partier ser gerne, at nettomålerordningen bliver udbygget til at gælde andet end enfamilieshuse. SF har to principper for kommende strategi.
En ny ordning må ikke bremse udviklingen i soleceller, mener forligspartierne.
En ny ordning må ikke bremse udviklingen i soleceller, mener forligspartierne.Foto: Colourbox.dk
Morten Øyen

Vi skal ikke skrue ned på udbygningen, men det kan godt være, at vi skal ændre på ordningen, så vi får en større vækst for eksempel i nogle kollektive fællesløsninger i tilknytning til almene boligselskaber, andelsboliger og større lejeboliger.

Per Clausen
Gruppeformand, (EL)
Fakta
"Solcellefest"

1. januar 2011 var der i Danmark opsat 1.142 solcelleanlæg i Danmark. 1. januar 2012 var tallet steget til 3.623 anlæg, og 7. september i år var tallet oppe på 22.273 anlæg. Dansk Energi vurderer, at antallet kan nå helt op på 40.000 inden årets udgang.
Det seneste års store stigning i solcelleanlæg har fået klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) til at advare om, at de økonomiske rammebetingelser for private husejere, der investerer i solcelleanlæg, skal ændres. Ordningen betyder nemlig, at staten går glip af en række afgifter.

Men spørger man de forligspartier, ministeren er nødt til at have med på råd for at få en ændring, så ønsker de ikke, "solcellefesten" slutter - tværtimod.

"Vi har været med til at lave ordningen og synes egentlig, den er en succes. Vi vil ikke være med til at lave en ændring, der sætter en stopklods i udviklingen. Vi skal belønne og ikke straffe folk, når de tager et samfundsansvar," siger De Konservatives energiordfører Mike Legarth.

Samme melding lyder fra Venstre:

Dokumentation
Nettomålingsordningen

Nettomålingsordningen betyder, at man ikke skal betale afgift for solcelleanlæg, som dækker forbruget af strøm i boliger og institutioner.

Hvis en husstand med et solcelleanlæg på max. 6 kW producerer mere strøm, end den bruger, kan den overskydende el fra solcellerne indsættes på det kollektive elnet og hæves igen, når man har brug for elektriciteten. Husstandens elmåler løber ganske enkelt baglæns eller fremad, afhængigt af solcelleproduktionen og husstandens aktuelle strømforbrug.

Dette svarer til at forbrugeren sparer elprisen inkl. afgifter, tariffer og moms for den mængde el solcellerne producerer. Samtidig er afregningen enkel at håndtere for ejeren af solcellen.

Kilde: Energistyrelsen og SolTek solenergi


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00